Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räkna inte ut de rödgröna i förtid

/

Annons

I princip var S det enda parti som tappade väljare under april. Detta enligt Svensk Väljaropinion, som är en sammanvägning av fem opinionsinstituts resultat en viss månad. Mätningen presenterades i Sveriges radio på måndagen.

S tappar 2,4 procentenheter från mars till april, och når nu bara 27,5 procent. I valet fick S 31,0 procent.

M ökar till 25,1 procent, klart bättre än valresultatets 23,3. C och FP ökar också något, KD tappar en tiondel.

Särskilt inom M kommer man nog att vara ivrig med att tolka detta som att strategin att låta de rödgröna regera sönder sig var rätt. Men netto ligger Alliansen bara en procentenhet över valresultatet, 40,4 procent.

De rödgröna har tappat två procentenheter sedan valets 43,6 och ligger i Svensk väljaropinions aprilmätning på 41,6. Båda blocken är kraftigt försvagade och ligger på historiska bottennivåer. SD, Fi och "övriga" samlar 18 procent.

Det är långt kvar till valet, och de rödgröna hinner repa sig. Hösten 2008 noterade Alliansen ett underläge på över 19 procentenheter i ett par mätningar. Landets ledande statsvetarprofessor Sören Holmberg dömde ut Alliansen som "rökt". I valet två år senare utklassade Alliansen de rödgröna med 5,8 procentenheter, 49,4 mot 43,6.

Säg att S/MP-regeringen lär av sina initiala misstag. Att regeringens tyngsta ministrar; stats-, finans-, och utrikes-, börjar visa starkt ledarskap.

Säg också att friktionerna minskar mellan S och MP, efter de inledande kontroverserna. Att dessa är barnsjukdomar som växer bort.

Antag vidare att den ekonomiska konjunkturen vänder uppåt och ger regeringen gratisskjuts. Enligt Konjunkturinstitutet har läget för svensk ekonomi ljusnat: exporten tar fart och både privat och offentlig konsumtion stiger så det är inget osannolikt scenario.

Lägg till detta att Vänsterpartiet fortsätter att agera smart i budgetförhandlingarna. De driver igenom populära förslag som glasögonbidrag och gratis medicin till alla barn, en mängd bidragsökningar, mer resurser till välfärden – och den uppåtvändande konjunkturen möjliggör finansiering utan skattepålagor.

Vad blir väljarnas intryck då när de ska rösta 2018?

Jo, att de rödgröna förmår sköta ekonomin lika bra som Anders Borg. Att de kan regera ihop lika bra som Alliansen. Att de satsar på sköna välfärdsreformer. Och, inte minst, att Vänsterpartiet bevisat att de är ett ansvarstagande parti som mycket väl skulle platsa i regeringen, och inte någon belastning.

Alliansens strategi bygger helt och hållet på att de rödgröna inte klarar att regera och att de är inbördes splittrade. Men de oerfarna och okända statsråden kommer varken att vara okända eller oerfarna vid valet om fyra år.

Det kan mycket väl ske att de rödgröna år 2018 bedöms ha bevisat sin regeringsduglighet och är ett minst lika starkt och sammansvetsat regeringsalternativ som Alliansen.

Om så sker har de rödgröna Alliansen att tacka för en ovärderlig tjänst i svensk politik, med positiv verkan för de rödgröna för lång tid framåt.

Mer läsning

Annons