Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

–– rapport frän bänk 59 –– Konsten att tycka rätt

Annons
En sak tycker jag är uppenbar: Det är för många omröstningar i riksdagen. Jag räknade efter häromåret och kom fram till att jag hade deltagit i 827 omröstningar, minst. Det var nog ungefär 826 för många. Den om vem som skall vara statsminister och regeringschef var motiverad, nästan ingen av de andra. För det mesta är resultatet redan givet.

Det är kanske fem-sex gånger per år som det slutar på ett något oväntat sätt och då är det alltid miljöpartiet som avviker från det förutsägbara. Till det senare hör utgången i alla skatte- och budgetfrågor. Där finns inte tillstymmelse till utrymme för kompromisser. Man har ingen nytta av goda argument. Samtliga förslag från oppositionen avslås, oavsett motiv och motiveringar. Så blir det även i år. Miljöpartiet konstrade lite grann under de så kallade budgetförhandlingarna men till slut blev det som vanligt: Riksdagen kommer att besluta om allt som regeringen föreslagit eftersom s+v+mp har majoritet. Så voteringarna är ett spel för galleriet? Ja. I Herremän, Riden ej så fort. Vad göras skall, är redan gjort, för att travestera en gammal svensk kung.

Och ändock är det inte betydelselöst för framtiden var man föreslår. Jag skall ta ett aktuellt exempel. Förra året vid den här tiden fick jag i uppdrag av fp-ledningen att göra studie av alla särskilda taxeringsrevisioner som gjorts av Skatteverket under några år. Det var hiskeliga siffror som kom fram. Bransch efter bransch hade granskats och stora skattebelopp drivits in. Detta fick mig att föreslå att Skatteverket skulle få ytterligare 200 miljoner kronor för att öka ansträngningarna att komma åt skattefifflare. I min kalkyl skulle detta kunna ge mer än 1 000 nya skattemiljoner till statskassan.

Så mitt parti föreslog det och förslaget sågades jäms med fotknölarna. Regeringens förslag om anslag till skattverket var, skrev s-v-mp "väl avvägt". Men haver man sett på maken! Tro det eller ej nu, ungefär 10 månader efter det att vårt förslag om resursförstärkning idiotförklarades, så föreslår regeringen 225 (!) miljoner extra till Skatteverket för att det skall kunna göra fler sådana skatterevisioner som jag föreslog förra året. Motiveringen från regeringen? Jo, man skall effektivisera ansträngningarna att komma åt skattefifflare.

Så i år föreslår jag och folkpartiet inga extra miljoner till Skatteverket. Jag får nöja mig med att regeringen för folkpartipolitik. Det enda intressanta skall bli om också årets förslag till ram för myndigheten av skatteutskottets majoritet betecknas som "väl avvägd"? Detta att tycka rätt handlar uppenbarligen om tid. Det som igår var ett dåligt skämt, blir kanske morgondagens politiska sanning.

Mer läsning

Annons