Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten att bära slöja

/

Annons
En rektor på Minervaskolan i Umeå har förbjudit en muslimsk elev att bära slöja i skolan. För tydlighetens skull kan jag påpeka direkt att det inte handlar om en slöja som döljer ansiktet vilket skulle komplicera frågan en aning. Detta har väckt stor uppståndelse och en demonstration för religionsfriheten genomfördes i förra veckan.
Minervaskolans rektor hänvisar till \"hyfs\" och regler om att huvudbonader inte ska bäras inomhus. I normalfallet är det givetvis upp till en skola att sätta upp regler för hur eleverna ska bete sig i skolan. Och i extremfall tycker jag till och med att det kan vara berättigat att införa vissa typer av klädkoder. Exempel på detta är flera av USA:s storstäder där det periodvis har varit stora problem med rivaliserande gäng. Där har vissa rektorer och skolledningar helt sonika förbjudit elever att bära färger som förknippas med tillhörighet i olika gäng.
Nu är dock situationen på Minervaskolan i Umeå inte ens i närheten av något sådant. Enligt min mening så handlar det om en rektor som inte har förmågan att tumma på gamla rigida regler så att de passar in i ett modernt och mångkulturellt samhälle där det inte borde vara konstigare att bära huvudduk än att bära ett kors runt halsen. Tolerans är en grundbult för att ett samhälle där troende från olika religioner ska kunna fungera tillsammans med människor som inte tror.
För vissa muslimer är rätten att få bära slöja vital, för andra är det motsatta rätten att slippa det slöjtvång som finns i vissa muslimska länder minst lika viktigt.
Här har vi den stora fördelen med den sekulära staten. Den som vill dölja sin hud får göra det samtidigt som den som finner nakenhet tilltalande får stoltsera på nudiststränder utan att någon lägger sig i. Vitsen är att var och en själv ska få bestämma religionen blir en privatsak.
Att det inte sätts punkt för debatten med detta är att slöjan av många ses som ett uttryck för kvinnoförtryck. Just det faktum att det bara är kvinnor som ska dölja sitt hår och sin hud gör att det finns fog för påståendet. Jag tycker att vissa muslimska länders krav på kvinnor att bära slöja där det dessutom ofta bestraffas hårt att bryta mot detta krav är ett sätt att institutionalisera en underordning av kvinnan. Men att vi i Sverige skulle förbjuda människor att bära slöja tror jag är fel väg att gå. Dels för att det är en inskränkning av religionsfriheten, dels för att jag tror att det i praktiken snarare skulle försämra än förbättra för de flickor och kvinnor som i dag bär slöja. Religiösa påbud bryts inte över en natt bara för att en lagstiftning kommer till. I djupt religiösa familjer kanske det till och med leder till att kvinnan hindras från att vistas offentligt ifall slöjor förbjuds. I så fall är inte mycket vunnet.

Mer läsning

Annons