Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättsväsendet måste rensas från patriarkala resonemang

/

I måndags meddelade Svea Hovrätt en mycket anmärkningsvärd dom.
Rätten friade en man, som i tingsrätten dömts för ofredande genom kommentarer han skrivit på en nyhetssajt.

Annons

Gärningen, som mannen har erkänt, var att i en kommentar till en artikel publicerad på sajten uttrycka sig hotfullt gentemot skribenten och mot feminister i största allmänhet.

Bland annat skrev han; ”Men jämställhet för mig är att man pullar en sexistisk feministhora i vaginan med en stor kniv. Det bästa man kan göra för jämställigheten i Sverige är att gå ut med ett basebollträ och slå ihjäl sexistiska feministkräk”, och vidare; "Det är sexistiska feministidioter som xx som skulle behöva hålla käften. Hon gör ju bara bort sig. Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister".

Tingsrätten gjorde den rimliga bedömningen att mannens kommentarer klart överskrider gränsen för en saklig diskussion, och att han uppfört sig hänsynslöst varför de också dömde mannen för ofredande. Dock fälldes endast den andra kommentaren där artikelförfattaren namngavs.

Tingsrätten resonerade även om gärningsmannens rätt till yttrandefrihet, och kom fram till att han agerat så hotfullt att hans rätt till yttrandefrihet kan anses förverkad.

Detta håller alltså inte Svea Hovrätt med om.

Att det är mannen som skrivit kommentarerna råder inget tvivel om. Men eftersom han kommenterade en artikel som syftade till att väcka debatt, och eftersom det var en enstaka kommentar och inte upprepat hänsynslöst beteende så frias han. Hovrätten nämner också det faktum att mannen är rankad som "toppkommentator" på sajten, och att han aldrig fått någon varning eller tillrättavsining från dem som driver sajten angående sina kommentarer.

Det är lätt att tolka detta lite som att en kvinna som vill väcka debatt får finna sig hot om våldtäkt med kniv. Lite som kvinnor som klär sig utmanande får skylla sig själva som de blir våldtagna, eller en kvinna som varit otrogen får skylla sig själv om hon får stryk. Det är fullständigt oacceptabla resonemang som inte hör hemma i svenskt rättsväsende.

I sitt försvar har mannen sagt att det inte är ovanligt med den här sortens grova språk på nätet. Dessutom hävdar han att det är vanligare att män blir skurna i sina könsorgan än kvinnor, och att sexistiskt hat oftare riktas mot män än mot kvinnor. (Läs gärna föregående mening igen.)

Att hat och hot på nätet är ett stort problem, det är inte främmande för någon. Att det i hög grad är kvinnor som drabbas, det vet vi också.

Domen skickar tyvärr signalen till alla män som hotar sprätta upp underliven på kvinnor – för jo, de är vanligt förekommande – att det är ett helt okej beteende.

Det är hög tid att rättsväsendet börjar ta hot och våld mot kvinnor på allvar och markerar i fall som detta.

Oftast läggs ärendena ner nästan utan utredning. Att polisanmäla ter sig dystert nog mindre meningsfullt än någonsin. Vare sig det gäller våldtäkt eller hat på nätet.

Värt att notera är att hovrätten i sin dom föreslår att lagstiftaren ser över lagtexten, eftersom rätten anser att beteendet borde vara straffbart. Om här finns minsta lucka i lagen så är det hög tid att den täpps till, och det genast.

Mer läsning

Annons