Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rävspel har ändrat konstitutionen förr

/

Annons

Det sägs att det pågår hemliga förhandlingar mellan regeringen och Alliansen. Om de lyckas kan de få Sveriges styrelseskick på fötter igen.

Det finns en vanlig föreställning om att politikens spelregler är huggna i sten. Det politiska innehållet är rörligt, men reglerna för majoritetsstyre och minoritetsstyre, röstförfarande och så vidare, vilar på genomtänkta och rationella argument: ”Vi gör på det här sättet för att det blir allra bäst för alla”.

Men där misstar man sig.

Vi har idag ett parlamentariskt läge där en statsminister tvingas regera landet med motståndarnas budget. Trots att svenska folket röstade bort Alliansens politik är det den som har röstats igenom i riksdagen. Med en historisk tillbakablick kan vi konstatera att det inte är Löfven som är ovanligt dålig på att förhandla - vi har ett konstitutionellt system med inbyggda fel.

Tidningen Fokus berättar historien om hur dagens system föddes. 1907 gick högern med statsministern Arvid Lindman i spetsen motvilligt med på att införa allmän rösträtt, för att i samma veva ändra valsystemet från majoritetsval till ett proportionellt system. På så sätt undvek de att åka ur riksdagen när alla arbetare fick rösträtt och arbetarpartiet växte så att det knakade.

Högern säkrade sin position. Eller spelade lite klassiskt politiskt rävspel. Det som var ett framgångsrikt drag av en statsminister för hundra år sedan lade grunden för höstens budgetrysare och eventuella extraval. Ett system som i sin natur producerar svaga regeringar som konstant måste stå med mössan i hand hos småpartier för att vinna deras stöd.

Hur mycket Annie Lööf än skriker sig hes över att regeringskrisen är Löfvens misslyckande så börjar det nog gå upp för allt fler inom Alliansen att de sitter i samma båt. Om ett extraval skapar samma parlamentariska läge för Alliansen som för de rödgröna i höstens val, står även de med SD som vågmästare. Och svenska folket får återigen en politik som de trodde sig ha röstat bort.

Man ska vara försiktig med att ändra politiska ramverk, men faktum är att det nuvarande inte är anpassat för den politiska kartan på tvåtusentalet.

Det krävs ingen komplicerad grundlagsändring för att möjliggöra minoritetsstyre. Det räcker med en praxis som skrivs in i riksdagsförordningen. En regeländring som säger att man bara får rösta på en budget skulle ge ett rättvisare utfall av valresultatet, samtidigt som det förhindrar att ett parti får oproportionerligt mycket makt som vågmästare.

En sådan ändring skulle innebära att ett extraval inte behöver utlysas, att regeringen får regera med Alliansens budget 2015 och sedan lägga fram och få stöd för sin egen budget under resten av mandatperioden.

Låt oss hoppas att de hemliga julförhandlingarna mellan regeringen och Alliansen leder till det. Det vore bäst för alla parter.

Mer läsning

Annons