Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordlågt väljarstöd för Folkpartiet

/
  • Jan Björklund kan inte sitta kvar som partiledare om väljarstödet sjunker som hittills.

Den väljarbarometer som Aftonbladet presenterade på måndagen måste ha kommit som en kalldusch för Folkpartiet. Väljarstödet för partiet är historiskt lågt, endast 3,5 procent, och långt under riksdagsspärren.

Annons

Givet att detta är en enstaka undersökning och sådana inte behöver tas för absolut sanning, är det ändå ett nedslående resultat helt i linje med opinionskurvan för partiet den senaste tiden. Partisekreteraren Maria Arnholm säger till Aftonbladet att partiet jobbar på sitt "liberala förändringsarbete", som ska göra partiet till en spelare att räkna med i nästa val. Det kan ju sägas vara på tiden att partiet tar tag i de liberala frågorna, eftersom besvikelsen är stor hos många liberaler som på senare år sett "sitt" parti bli mindre ideologiskt och mer fokuserat på statlig styrning, inte minst i den fråga där Folkpartiet profilerat sig hårdast - skolpolitiken.

Partiledare Jan Björklund är den som så att säga personifierat skolpolitiken. Dessutom har partiet tappat en betydande andel av sina väljare under hans tid som ordförande, varför det är häpnadsväckande att han väljer att sitta kvar, och att inte partidistrikten säger ifrån.

Givetvis är inte Björklund den enda orsaken till att det går dåligt för partiet, FP har även förlorat på allianssamarbetet. Men med den katastrofala utvecklingen som partiet nu uppvisar är det hög tid för förändring på flera håll. Partiet behöver en ideologisk diskussion, och den behöver ledas av en person utan det bagage som Björklund dragit på sig. Någon som skulle kunna locka nya väljare och profilera partiet gentemot övriga allianspartier. Varför inte en person som med trovärdighet kan föra fram partiets "feminism utan socialism"?

Mer läsning

Annons