Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: "Vi är i stort sett överens"

/
  • Självklart kommer inte att namnbyte att lösa problemen med arbetsförmedlingen.

Min kritik riktades främst mot Arbetsförmedlingens kontrollfunktion, och jag är naturligtvis medveten om att detta är ett uppdrag Arbetsförmedlingen fått av politikerna, och att Arbetsförmedlingens tjänstemän gör sitt jobb.

Annons

Självklart tror jag inte att ett namnbyte skulle förändra något, bara att det skulle vara mer rättvisande för vad arbetsförmedlingen är och står för. För att komma tillrätta med detta föreslog jag ändringar av a-kassereglerna. För att få a-kassa ställs krav i form av medlemsskap och arbetad tid, och det finns en bortre gräns. Därutöver tycker jag att den arbetssökanden ska ha stor frihet att använda sin tid efter eget huvud, men självklart ska hen även erbjudas kvalificerad jobbsökarhjälp via arbetsförmedlingen om hen själv vill.

Jag ser också, vilket jag även nämnde i min krönika, att arbetsförmedlingen har viktiga funktioner som bör finnas kvar. Frågan kvarstår om vad Arbetsförmedlingen egentligen ska ägna sig åt? Så sent som i dag avslöjade Rapport i SVT att etableringslotsarna hos Arbetsförmedlingen får mer kritik än någon av de andra verksamheterna. Det var en verksamhet som jag ändå anser är viktig, men som uppenbarligen inte fungerar som den ska. Behovet av en rejäl översyn av hela Arbetsförmedlingen i alla delar av verksamheten kvarstår alltså.

Uppgiften om antalet förmedlade jobb per arbetsförmedlare hämtade jag ur en rapport från Svenskt Näringsliv, från januari 2013. Är det så att andelen förmedlade jobb ökat sedan dess så är det ju lysande. Men att en person inskriven hos arbetsförmedlingen fått jobb behöver inte betyda att jobbet förmedlats av arbetsförmedlingen.

På det stora hela verkar det ändå som om jag och Christina Storm Wiklander är överens om att det finns brister hos Arbetsförmedlingen som behöver tas itu med.

Här kan du läsa Christina Storm Wiklanders replik.

Mer läsning

Annons