Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risken för regeringskris är reell

/

Annons

Egentligen kom det väl bara ett säkert besked på måndagen om hur det ska gå när Riksdagen ska rösta om nästa års statsbudget. Det kom från statsminister Stefan Löfven (S), och det var mycket glädjande.

– Vi kommer inte sitta och regera på någon annans budget, sa han till TT.

Det kan tyckas vara ett självklart besked. Men det är trassligt i politiken nu, och inte minst vi som bor i Sundsvall vet hur det kan gå när man ger ett opålitligt parti som SD möjlighet att bestämma. Det är inte ett parti som andra.

I detta sammanhang vill jag påpeka att det inte var fel av sossarna i Sundsvall att lägga fram en egen budget 2012. För någon kompromissvilja från det blågröna styret fanns då inte.

Det är skillnaden mot dagens riksdag, där statsminister Stefan Löfven sträckt ut en hand även åt de borgerliga. Det gör han om inte annat för att valresultatet blev sådant. Därför är det märkligt att så många nu tycks se nyvalshotet som avvärjt. På vilka grunder?

Centerledaren Annie Lööf säger till TT att hon inte vill ha nyval. Hon tror inte heller att något annat parti vill ha det. Och hon håller det för ”väldigt osannolikt” att SD skulle rösta för de borgerligas budget.

Frågan är vad hon grundar det på. SD står visserligen också utan ordinarie partiledare. Och ersättaren är den famöse man som för ett antal år sen ifrågasatte om Zlatan Ibrahimovic var svensk. Hela Sveriges fotbollshjälte betedde sig osvenskt enligt denne Mattias Karlsson.

Man undrar vart Sverige är på väg när svenska väljare röstar på såna. Men tyvärr är vi där. Och en hel del tyder på att SD själva ser möjligheter i ett nyval.

Många försöker skilja ett regeringsnederlag i budgetomröstningen från ett nyval (officiellt kallat extraval.) Sant är att det finns alternativ. Men alternativet att låtsas som ingenting och administrera borgerlig politik är uteslutet.

Det är möjligt att nyvalshotet skrämmer de borgerliga till reella förhandlingar med regeringen i en regeringskris. På så sätt skulle vi säkerligen få en sämre budget, men SD skulle inte ges något ytterligare inflytande.

Vid ett budgetnederlag bör Löfven hur som helst avgå och överlåta åt talmannen att se om en ny regering kan bildas. Den enpartiregering som inte var möjlig efter valet, skulle kunna bli möjlig då. Det är ju vad en del på den borgerliga kanten nu hoppas på. Väljarnas utslag i september gav ju inte de rödgröna majoritet.

Löfvens sossar – som konsekvent talat om behovet av blocköverskridande lösningarinte – behöver å andra sidan inte frukta ett nyval. Tvärtom bör Socialdemokraterna göra sig berett att ställa hela organisationen på fötter för att än en gång möta väljarna.

Mer läsning

Annons