Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-kongressen blir ett vägval

/
  • Stefan Löfven och den socialdemokratiska partiledningen kommer att få strida för sin politik under den stundande S-kongressen.

Annons

Vänsterpartiet har sedan Jonas Sjöstedt och Aron Etzler gjorde ledning av partiet till en alltigenom manlig angelägenhet, fört en tynande tillvaro. Vi var många som trodde att ett vänsterparti under ledning av Sjöstedt på allvar skulle utmana Socialdemokraterna om vänsterväljarna, men så har inte skett. Sannolikt hade historien sett helt annorlunda ut om inte Sjöstedt maktövertagande i stort sett sammanfallit med att S kastade barlasten Håkan Juholt överbord och mönstrade på den mindre karismatiske men betydligt stabilare kaptenen Stefan Löfven.

I söndags dök Sjöstedt upp som gubben i lådan med en artikel på debattplats i Dagens Nyheter. Han friade offentligt till Socialdemokraterna och skrev om hur bra allt skulle bli med en rödgrön regering, förutsatt att S går V till mötes på några avgörande pumkter.

Det är naturligtvis ingen slump att Sjöstedts artikel dök upp just nu. Det är ett medvetet försök att locka den stundande S-kongressen – som inleds i morgon onsdag – att göra vägval vänster. Det är knappast någon hemlighet att Vänsterpartiet är skeptiskt till privata alternativ inom den offentliga sektorn. Därmed är frågan om vinstförbud inom välfärdsföretag oproblematisk – för V är det inget problem om företagen lägger ner. Det kan för Vänsterpartiet rent av sägas vara en positiv sidoeffekt av ett vinstförbud.

Annat är det för de delar av Socialdemokraterna som tycker att det finns en poäng med en mångfald av utövare inom välfärden. Då blir frågan genast mer komplicerad än den svart-vita problemformulering som V erbjuder. Diskussionens vågor kommer att gå höga på kongressen och det är svårt att säga exakt var ombuden kommer att landa. Det vore dock ett mycket stort bakslag för Löfven och partiledningen om kraven på ett vinstförbud skulle gå igenom. Den mest sannolika bedömningen är att falangerna möts ungefär halvvägs och föreslår ökad reglering och vinstbegränsning men inte ett vinstförbud.

Frågan är bara hur Vänsterpartiet skulle ta emot ett sådant besked. Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt har ju satt förbud mot vinster i välfärden som sitt kanske främsta vallöfte. Om partiet ska vara berett att böja sig i den frågan lär det kräva bra betalt tillbaka på annat håll. Vad skulle S i ett sådant läge tvingas ge upp? Eller räknar S med att – som vanligt – kunna köra över Vänsterpartiet enligt devisen att V aldrig skulle välja att släppa fram en borgerlig regering?

Mer läsning

Annons