Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-politik hotar industrin

Annons
I en intressant debattartikel i Dagens Nyheter i går visar en undersökning att 70 procent av svenskarna anser att nyföretagande är ett bättre sätt att bekämpa arbetslöshet än att stödja gamla och alltmer omoderna företag. Det är också något som märks om man tittar på de politiska opinionsmätningarna. Den företagarvänliga alliansen leder i den senaste mätningen med nio procent över dagens regeringsunderlag. Ett klart underbetyg för socialdemokratin och stödpartiernas politik.
Sverige är inne i en strukturomvandling där vårt samhälle alltmer lämnar den tunga industrin bakom sig och gå vidare mot någonting nytt. Men att som regeringen gör straffa industrin med höjda energiskatter och nedläggning av relativt ren och miljövänlig kärnkraft är dumt. Det driver ofelbart upp priset på energi, något som i sin tur drabbar inte minst energikrävande företag i vår del av Sverige. Det är minst sagt ogenomtänkt att straffskatta bort den befintliga industrin och dess jobb innan det finns nya arbeten att ersätta de gamla med.
Här om dagen meddelade SCA att man skall spara och cirka 3 600 anställda skall bantas bort i koncernen. Just denna åtgärd slår inte direkt mot Ortviken, de effektiviseringar som genomförs där fortsätter i ungefär samma takt som tidigare, ungefär 40 anställda på två till tre års sikt. Däremot är tidigare planerade miljardinvesteringar i Sundsvall i fara.
För företag som SCA, M-real eller Kubal är det höga energipriset förödande, även små ökningar resulterar i stora merkostnader. Självklart leder detta i förlängningen till besparingspaket. Nästa gång kan besparingarna slå hårdare mot anställda vid fabrikerna i Västernorrland.
Visst är det viktigt att vi minskar utsläppen av växthusgaser och i det arbetet är Kyotoprotokollet ett viktigt steg. Men hur man får ihop ekvationen att minska utsläppen och samtidigt lägga ner kärnkraften är svårt att förstå. Att i ena läget vilja fasa ut transporter med lastbilar till förmån för miljövänlig järnvägstrafik och i andra läget stänga Barsebäck för att importera polsk kolkraft, kan varken vara sund miljö- eller energipolitik. Att vi dessutom kompenserar kraftbolagen ekonomiskt för att vi lägger ner kärnkraftverk och driver upp elpriserna är högst märkligt. Det är som att den ena handen inte vet vad den andra handen gör.

"Nästa gång kan besparingarna slå hårdare

Mer läsning

Annons