Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saddam inför skranket

Annons
De ständiga attentatens Irak gör att diktaturens Irak ibland faller i glömska. Det vill säga de decennier av förtryck som folket levde under fram till invasionen och störtandet av Saddam Hussein för två och ett halvt år sedan. Därför är rättegången mot ex-diktatorn som inleddes i Bagdad på onsdagen av stor vikt.
Saddam Husseins svarta register är brett. Oppositionella förföljdes systematiskt och rensades ut. I fängelserna och förhörsrummen var tortyren utstuderat grym. Shiamuslimer fördrevs. Hela byar i kurdiska Irak utplånades. Ja massmord tillämpades gång på gång på gång i Saddam Husseins Irak. Lägg därtill det förödande kriget mot Iran och annekteringen av Kuwait.
I den bästa av världar hade rättegången hållits under andra omständigheter. Många människor i Irak idag har fullt upp med att hantera en svår och kaotisk vardag. Vidare hade kanske en internationell tribunal fått en annan legitimitet än den irakiska nu har, även om de som anser att Saddam Hussein inte kommer att få en rättvis rättegång drar förhastade slutsatser.
Straffet då? Bör Saddam Hussein dömas till döden om han förklaras vara skyldig till åtalspunkterna? Givetvis inte. Nu har det nya Irak möjlighet att markera skillnaden mot det gamla Irak och deklarera att dödsstraff inte hör hemma i ett land som är på väg att bli ett demokratiskt föredöme i en region präglad av våld och ofrihet.

Mer läsning

Annons