Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakfrågor i centrum

Annons
I oppositionspartiernas centrala kanslier smider man på idén om gemensamma allianser. Det bildas arbetsgrupper och görs försök att föra partierna närmare varandra. I kommuner och landsting finns liknande exempel på samarbete. Men och det är ett viktigt men det är avsevärda skillnader mellan- riks och lokalpolitik. I Sundsvall har c, fp, m, kd och mp bildat en allians. Syftet är förstås att störta s+ v. I Härnösand har s, v och mp i sin tur majoritet. I Vadstena kommun bildar å andra sidan moderater och socialdemokrater en skenbart ohelig allians. Av detta lär vi att skillnaderna i den politiska vardagen varierar. Politisk kultur, vanor, personkemi och inställningen i sakfrågor dominerar mer än blockpolitiken.
I västra Götalands län styr en koalition mellan s, fp och c. Ett styre som häcklats av diverse moderater. Centern och folkpartiet påstås vara så maktsugna att de gett sig i lag med "fienden". Märkligt! I Vadstena går det tydligen bra, men inte i Västra Götaland (skvallret säger till och med att partikanslierna centralt gjort försök att få de lokala politrukerna i Västra Götaland på andra tankar). Ännu märkligare!
I Sörmlands län finns dessutom en "regnbågsallians", där socialdemokraterna ställts utanför makten genom en att en koalition bildad av v, fp, c, kd, mp samt v. Det har vitaliserat den politiska kulturen som skedde i Timrå 1998 2002.
Omväxling och mångfald förnöjer också i politiken och det är bra för demokratin när gamla maktkonstellationer vräks omkull. Men en konstruerad blockpolitik i kommuner och landsting -påhittad av partikanslierna i Stockholm är fördummande och enfaldig. Det är självklart att de lokala förutsättningarna måste få vara avgörande. Faktum är att både moderaterna, folkpartiet och centerpartiet förespråkar skilda valdagar med argument som att just lokalpolitiken ska få en starkare ställning. Om man då centralt har ambitionen att runt om i landet bilda borgerliga allianser oavsett sakläge går det mot den linjen.
Vi tror att väljarna uppskattar när lokala politiker vågar ta steget och hitta koalitioner där sakfrågorna står i centrum. Om det innebär att man röstar på olika partier i riksdags- respektive lokalvalen har mindre betydelse.

" Den politiska vardagen varierar


Mer läsning

Annons