Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälj Sverige hemma

Annons
Otaliga är de resor där näringslivets tunga representanter åtföljda av politiker och tjänstemän av olika valörer turnerar världen runt för att sälja Sverige och svenska storföretags produkter. Oerhört stora ansträngningar görs för att marknadsföra \"svensk design\" och \"svensk kvalité\" på varenda kontinent. Anses produkten tillräckligt stor och viktig medföljer rent av en minister på resan och riktig guldkant får tillställningarna om hovet med olika kungligheter deltar i resorna.
De konkreta resultaten av allt detta vet vi inte mycket om, säkert är det också svårt att mäta eventuella framgångar. Störst medial uppmärksamhet vid olika utrikesjippon de senaste åren, har dock givits till den svenska monarkens förmåga att sprida olycksaliga kommentarer omkring sig.
Vi säger inte att det är fel att sälja Sverige utomlands (och det är säkert inte PR-mässigt fel att släpa med kungen på resorna). Förhoppningsvis bidrar detta till att öka efterfrågan på svenska varor och tjänster. Men det vore bättre om än större viljeansträngningar gjordes på hemmaplan. Borta är nog bra men hemma är i sammanhanget bättre. Svenska storföretag i all ära men det är inte här de nya jobben kommer att skapas. Möjligheten av flera tjänster och yrkesarbeten ligger enbart i tusen och åter tusen nystartade företag. Men det görs ynkligt lite för att ta tillvara den enorma potential som slumrar i en förkvävande Törnrosasömn.
Skälen är flera. Ett uppenbart är att det är krångligt och riskabelt att försöka bli sin egen lyckas smed i Sverige. Regelverket för egna företagare är omfattande och riskerar att kväva människor med ambitioner och entreprenörsanda. Möjligheterna att med hårt arbete och goda idéer skapa både personlig tillfredsställelse och ekonomisk vinning krymps i ett samhälle där det är fult att tjäna pengar och där lönsamhet ses som något suspekt. Hur många människor finns det som därför tar det säkra för det osäkra, avstår från att satsa kapital och eget arbete eftersom riskerna är så stora?
Ändå är det just arbetet i många nya företag som är grunden till bibehållandet av den av alla så omhuldade. Och det är bara med fler företag och därmed fler arbetstillfällen vi kan bekämpa den skyhöga arbetslöshet som plågar hundratusentals människor. Så varför gör vi det inte möjligt att sälja Sverige hemma i vårt eget land?

\"Ett samhälle där det är fult att tjäna pengar

Mer läsning

Annons