Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhällskontraktet på väg att brista

/
  • När människor upplever att de inte är en del av gemenskapen bryts samhällskontraktet.

Sverigedemokraternas framgångar förklaras inte av flyktingmottagandet utan av att många medborgare inte känner samhörighet eller att de behövs skriver Patrik Oksanen.

Annons

Känslan av att inte vara behövd, känslan av att inte ha gemenskap, känslan av att inte ha samhörighet med andra är utbredd i vårt land. Varje år gör SOM-institutet vid Göteborgs Universitet en större undersökning av medborgarnas attityder och hur de förändras. På så sätt kan vi följa och förstå opinioner. I år fastnade ögat vid Jesper Strömbäcks presentation av Medier och Social sammanhållning. Här finns kärnan i att förstå Sverigedemokraternas opinionsframgångar, att många människor känner sig utanför.

Knappt över hälften säger att de instämmer helt med påståendet att de behövs i samhället. Så många som mer än var tionde tar avstånd från påståendet. Den siffran råkar sammanfalla som av en händelse med Sverigedemokraternas valresultat 2014.

Överrepresenterade i att känna att de inte är behövda är boende på landsbygd, låginkomsttagare, lågutbildade, yngre och just Sverigedemokrater. När det kommer till att inte känna samhörighet med människor med annan livsstil, kultur, utbildning, ekonomi, religion, sexuell läggning och politiska åsikter så är landsbygd, långinkomsttagare, lågutbildade, äldre och så just Sverigedemokrater överrepresenterade.

Här finns också ett samband med nyhetskonsumtion. Du som läser det här har sannolikt en tidningsprenumeration och det är mer troligt att du känner att du både är behövd och att det finns en samhörighet mellan dig och andra grupper i samhället.

Just kopplingen i känslan av utanförskap med Sverigedemokraterna är den vetenskapliga bekräftelsen på att orsaken till SD:s uppgång ligger mer i vår tids turbulens och politikens tillkortakommande i att förklara och hantera utmaningarna, än motstånd mot invandrare och flyktingar. Sett över tidslinjerna från SOM så finns inga tydliga samband mellan Sverigedemokraternas ökande väljarstöd och medborgarnas attityder till att ta emot flyktingar. Däremot finns ett samband med integrationen som ett problem i samhället.

Den tilltagande centraliseringen och urbaniseringen som slår med hård kraft mot små och medelstora samhällen, lägg till ekonomisk kris i Europa många år i rad och att automatiseringen och digitaliseringen gör att gamla jobb försvinner. För människor som blir av med jobbet så är de nya jobb som skapas ofta utom räckhåll; utbildning, kunskap, ålder och boendeort är fel. För nya medborgare och unga människor är det svårt att ta klivet in på en arbetsmarknad där det nu dessutom ska bli dyrare att anställa unga.

Med det urbana som norm tillsammans med ekonomiskt välmående och spetsutbildade blir glappet för stort till den egna verkligheten. Det är vad som föder och göder missnöjespartier som Sverigedemokraterna.

De politiska partier som inte vill se sina politiska motståndare i SD växa ytterligare gör bäst i att angripa orsaken till människors känsla att inte höra till och inte bara titta på symptomen. Sverigedemokraterna trivs bäst med att få prata om utlänningar som kommer till Sverige, men de har varken vilja, politik eller kunskap att lösa de riktiga problemen, de som drar Sverige isär.

Mer läsning

Annons