Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämst i hela landet

Annons
I går kom det siffror som är glädjande för Sverige i stort, men nedslående för oss västernorrlänningar. Enligt Jobs & Society startade 19 924 nya företag under årets fyra första månader, en ökning med 7,9 procent jämfört med i fjol. I dessa siffror kan man skönja en potentiell jobbtillväxt på sikt. Ökningen var som störst i Västerbottens och Jönköpings län, cirka 20 procent medan siffrorna är mycket dystra för Västernorrland. Här backade företagandet med 4,5 procent, sämst i hela landet. Där ser vi det effekterna av att ha ett dåligt företagsklimat.
Enligt de senaste veckostatistiska mätningarna från AMS så ökar dessutom arbetslösheten i landet för varje vecka som går. Den negativa arbetslöshetstrenden är inte bruten. För varje vecka som går blir fler och fler arbetslösa. Förhoppningsvis kan nyföretagandet bryta den trenden.
I går höll socialdemokraterna ett ekonomiskt seminarium tillsammans med den brittiska finansministern tillika Tony Blairs kronprins Gordon Brown. Förhoppningsvis har finansminister Nuder och de andra deltagarna dock inte statsministern som är på semester spetsat öronen, för vi har en hel del att lära av britterna. En snabb sökning på EU:s motsvarighet till Statistiska centralbyrån Eurostat ser vi att den totala arbetslösheten i Storbritannien ligger på 4,6 procent enligt de senaste uppgifterna (mars 2005).
De länder med lägst arbetslöshet i Europa förutom Storbritannien är Irland (4,2), Österrike (4,6), Luxemburg (4,7) och Danmark (4,9). Har vi inte alla hört hur statsminister Persson och adepten Nuder stå och tala om hur hela Europa tittar på Sverige med beundran över vår låga arbetslöshet? Hur hela Europa frågar hur vi gör för ha så låg arbetslöshet. Det verkar ju minst sagt lite underligt att de skulle fråga just oss när de kan fråga irländare eller britter?
Dessutom frågar vi oss vad Persson och Nuder brukar svara. För inte kan de väl säga åt sina kollegor att inrätta en ineffektiv myndighet AMS som kan låta arbetslösa gå mer eller mindre meningslösa kurser? En treveckorskurs i hur man skriver en meritförteckning hit, ett datorkörkort till en dataingenjör dit. Om ni dessutom påstår att de som deltar i nonsenskurserna inte är arbetslösa så lyckas ni alltid lura någon. Inte kan det väl vara detta Persson och Nuder försöker förmedla?

\"Här backade företagandet med 4,5 procent

Mer läsning

Annons