Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på primärvården

/

Svenska akutsjukhus har lägst effektivitet i Norden.

Annons

Detta enligt en studie som refererades på debattplats i Dagens Nyheter den 7 juli. De svenska sjukhusen var vid ett flertal mättillfällen genomgående mindre effektiva än sjukhusen i de övriga nordiska länderna. Vi talar alltså inte om en studie som bara har mätt effektiviteten vid ett enskilt tillfälle och att de svenska sjukhusen då råkade prestera sämst.

Bland annat skriver artikelförfattaren Claes Rehnberg, professor i hälsoekonomi vid Karolinska institutet: "Även om svensk sjukvård uppvisar goda resultat för kvalitet och behandlingsresultat kvarstår tidigare problem med bristande tillgänglighet och en låg produktivitet."

Studien är intressant inte minst för oss här i Västernorrland. Landstingets gordiska knut är att vi är ett till ytan stort men sett tillbefolkning ett litet län. Det går helt enkelt inte att driva tre akutsjukhus i Västernorrland utan att både tumma ordentligt på vårdkvalitén och genomföra drakoniska skattehöjningar. Och i ärlighetens namn: Vem vill betala allt mer och samtidigt få allt mindre och sämre vård tillbaka?

Därför blir det förstås intressant när någon påstår att vi kan få ut mer vård av samma mängd resurser. Vad är det då enlig Claes Rehnberg som gör att den svenska vården har förhållandevis låg produktivitet? Först och främst lyfter han fram att svenska landsting satsar mindre på primärvården – det vill säga vård- och hälsocentralerna – men mer på den dyrare sjukhusvården än våra grannländer. Det ligger helt i linje med hur det ser ut i Västernorrland där de tre sjukhusen slukar en stor del av resurserna.

Vi har tidigare på ledarplats argumenterat för att landstinget måste ta tag i frågan om Sollefteå sjukhus. En total avveckling av sjukhuset i Sollefteå är nog orealistisk att tänka sig, men att banta det från ett akutsjukhus med fulla jourlinjer till ett mer begränsat närsjukhus som är billigare i drift skulle göra gott för den hårt sargade landstingsekonomin. Samtidigt vore det rimligt att utreda vilka konsekvenser det skulle få att omfördela resurser från sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik till primärvården. Detta för att fler patienter skulle kunna vårdas där samtidigt som sjukhusen reserveras för de som verkligen måste vårdas inom slutenvården.

Att människor som inte behöver vårdas på sjukhus ändå vårdas där i stället för i öppenvården gör vården ineffektiv, dessutom så drabbas sjukhusen av överbeläggningar vilket inte minst kan vara farligt för de patienter som verkligen behöver den vård som bara kan ges på sjukhusen.

Mer läsning

Annons