Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt kärnverksamheten i främsta rummet

/
  • Kommunstyrelsens ordförande Peder Björk (S) måste nu upprätta en tydlig prioritetsordning för kommunens verksamhet.
Annons

Enligt revisorerna lever kommunen inte upp till målet om "god ekonomisk hushållning" och kommunens ekonomiska situation beskrivs som "ansträngd".

Främst är det socialnämndens stora underskott på 132 miljoner kronor för 2014 som är kommunens sänke.

Kommunrevisionens ordförande Ulf Broman säger till ST:

– Vi känner oro över situationen.

Det är bara att instämma i oron. Kommunen får knappt den löpande verksamheten att gå ihop, därtill står kommunen inför en lång rad nödvändiga investeringar som inte gärna kan skjutas på framtiden hur länge som helst. Nyligen kunde ST rapportera om att två skolbyggen och byggandet av en ny simhall lagts på is, något som vi också kommenterade på ledarplats.

Kommunstyrelsens ordförande Peder Björk (S) säger till ST apropå socialnämndens underskott:

– Det beror till stor del på att den tidigare majoriteten släppte iväg kostnaderna. Nu måste vi komma tillrätta med problemen.

Det är tyvärr inte hela sanningen. Klart är att socialnämnden under den förra mandatperioden borde ha agerat tidigare och mer kraftfullt för att få kontroll på ekonomin. Samtidigt så går det inte att komma ifrån att budgeten för socialnämnden var underfinansierad, något som slår tillbaka på Socialdemokraterna. Det var trots allt med deras budget som den blågröna koalitionen styrde Sundsvall de sista två åren.

Den dåvarande majoriteten tillsammans med oppositionen ville då få det till att det var dåligt ledarskap av nämndsordföranden Else Ammor (M) som var huvudförklaringen. Att den dåliga ekonomin fortsätter även efter det att Ammor har lämnat politiken visar väl på att det inte var hela förklaringen.

Socialtjänsten är enligt lag skyldig att utföra vissa uppgifter, även om ekonomin är dålig så kan kommunen inte skära hur mycket som helst i verksamheten utan att förr eller senare börja bryta mot lagen. Det är alltså uppenbart att de resurser som avsattes till socialtjänstens verksamhet – en av de viktigaste verksamheterna i kommunen – var för små.

Majoriteten i kommunhuset – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet – måste nu ta tag i situationen och tydligare hushålla med de begränsade resurserna. Det viktigaste är att se till att de kommunala kärnuppgifterna – utbildningen, äldreomsorgen med mera – får de resurser som behövs för att verksamheten ska kunna bedrivas på en rimlig nivå.

När det kommer till de investeringar som Sundsvalls kommun ska genomföra de kommande åren måste en tydlig prioritetsordning upprättas. När allt inte kommer att kunna genomföras måste det viktigaste genomföras först och först om och när det finns pengar över så kan mindre angelägna investeringar genomföras. Att de skollokaler som elever och lärare verkar i är funktionsdugliga och hälsosamma – inte mögliga som Kyrkskolans lokaler på Alnö – är viktigare än att i detta läge lägga stora summor på att bygga till exempel logistikparken.

Mer läsning

Annons