Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt stopp för lånefesten

/
  • Hushållens skuldsättning har ökat snabbt på senare år.

De senaste decennierna, med ökad takt på senare år, har hushållens skulder ökat i långt snabbare takt än vad lönerna har ökat.

Annons

Huvudförklaringen är det låga bostadsbyggandet. Det är inte bara i storstäderna som bostadsbristen är akut, utan även i Sundsvall och faktiskt i mer än hälften av landets kommuner.

När efterfrågan vida överstiger utbudet så ökar priserna snabbt.

Riksbanken har länge varit orolig för den höga skuldsättningen. Det var den huvudsakliga anledningen till att Riksbanken länge höll räntan uppe fastän inflationen var låg. Stundtals hade vi till och med deflation. Som metod för att få ner hushållens skuldsättning fungerade det dock inget vidare och Riksbanken har nu bytt fot och har åter som sitt primära mål att nå inflationsmålet på 2 procent. Även detta tycks för övrigt gå trögt.

Oron för den höga skuldsättningen har Riksbanken emellertid inte släppt. På debattplats i Dagens Nyheter argumenterade i måndags Riksbankschefen Stefan Ingves, riksgäldsdirektör Hans Lindblad och Martin Noréus, vikarierande chef för Finansinspektionen för att ett amorteringskrav på bolån ska införas snarast. Ett dylikt krav på amortering var på gång tidigare i år men stoppades i våras av Finansinspektionen eftersom rättsläget var oklart.

Regeringen drar dock det hela i långbänk. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) sa till Dagens industri på måndagen att det tidigast kunde bli tal om ett införande nästa sommar.

Det är dock tveksamt om ett amorteringskrav är den bästa vägen att gå. Hushållens förutsättningar är väldigt olika. För vissa är amortering verkligen att rekommendera (till exempel yngre personer som just köpt sin första bostad och är högt belånade), för andra är det inte lika givet (till exempel äldre eller andra personer som inte är särskilt högt skuldsatta eller som har goda marginaler i sin ekonomi). Här måste banken lokalt kunna komma överens med kunderna om vad som är rimligt.

Ett större problem är att regeringen – och för den delen inte heller den borgerliga oppositionen – inte vågar träda in på den väg som mest effektivt skulle kyla av den överhettade bostadsmarknaden: En utfasning av ränteavdraget.

Ett successivt avskaffa ränteavdraget över en längre tidsperiod (att direkt slopa det är orealistiskt eftersom det över en natt skulle förändra förutsättningarna för en lång rad hushåll) skulle hejda lånefesten. Detta då låntagarna skulle behöva bära de faktiska kostnaderna för sina lån i stället för att få 30 procent av räntekostnaderna betalda av staten.

Det skulle också frigöra i storleksordningen 30 miljarder kronor för staten att använda till andra saker.

På längre sikt måste det dessutom byggas avsevärt fler nya bostäder än i dag. Att Sveriges befolkning växer betydligt snabbare än antalet bostäder är inte en hållbar situation. Så länge byggföretagen inte kan ta ut så höga hyror som behövs för att det ska vara lönsamt att bygga hyresrätter så kommer hyresrätten tyvärr att vara en eftersatt bostadsform.

Mer läsning

Annons