Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scenhuset dyr lärdom

/

Annons
Det blir inget scenhus i Sundsvall. Den socialdemokratiska kommunledningen har till slut tvingats inse att de ekonomiska kalkylerna för bygget är ohållbara och har nu blåst av projektet. Den borgerliga oppositionen jublar, skattebetalarna kan andas ut och socialdemokraterna hänger med huvudena.
Arbetarekommunens ordförande Olle Åkerlund verkar dock inte tycka att det nu havererade projektet är ett totalt misslyckande. \"Vi har ju lärt oss något\", sa Åkerlund på presskonferensen där kommunstyret meddelade att scenhusbygget inte blir av. Det låter fint, men frågan är vad man har lärt sig? Är det samma sak som fastighetsdirektör Christer Ersson lärde sig alldeles nyligen att de tilltänkta lokalerna var 1 000 kvadratmeter större än väntat och därmed 2530 miljoner dyrare? Eller, att skattebetalarna har förlorat tre miljoner kronor i förberedelsearbetet?
Scenhusprojektet har blivit en dyr ekonomisk läxa för Sundsvalls kommun och dess invånare, men det stannar inte där. För lika mycket goodwill som kommunalrådet Ewa Back samt kultur- och fritidsnämndens ordförande Margareta Johansson hade hoppats att Sundsvall skulle få genom byggandet av scenhuset, lika negativ blir nu den klang som kommunnamnet får i vissa kretsar. Byggföretagen har till exempel fått lära sig att Sundsvalls kommun inte är en pålitlig uppdragsgivare. Inte heller blir förutsättningarna för att få EU-stöd bättre när kommunledningen inte klarar att fullfölja planerade projekt. Margareta Johansson har dessutom konstaterat att det inte finns någon reservplan för att ersätta de undermåliga lokaler som Teater Västernorrland vistas i, så kunskapsluckor finns det tydligen fortfarande gott om.
Kommunalrådet Ewa Back tror att scenhusfrågan kan komma att påverka valet om drygt ett år. Det är bara att hoppas att hon får rätt. Den annars så visionslösa kommunledningen, har visat att när den för en gångs skull satsar djärvt, så sker det med ett ekonomiskt ohållbart projekt som skattebetalarna får betala dyrt för, trots att projektet bara stannar på utvecklingsstadiet. En sådan politisk ledning förtjänar inte förnyat förtroende. Det är den viktigaste lärdomen vi drar av det här.

\"Skattebetalarna har förlorat tre miljoner

Mer läsning

Annons