Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD är inte ett parti för Sverige

/

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har hamnat i blåsväder efter att i en intervju i Dagens Nyheter (14/12) ha redogjort för partiets syn på svenskhet, invandrare och nationella minoriteter. Intervjun gav en god inblick i SD:s mer långsiktiga politiska projekt – skapandet ett mer nationalistiskt Sverige, ett Sverige som bevaras svenskt.

Annons

Sverige ska enligt SD vara en nationalstat där medborgarna tillhör den svenska "nationen". I intervjun slår Söder ett slag för partiets så kallade inkluderande svenskhet, som går ut på att invandrare ska kunna assimileras och bli svenska. Samma uppfattning återfinns i Sverigedemokraternas principprogram från 2011, men där tillförs även en annan krydda.

Enligt SD finns det nämligen en nedärvd mänsklig essens men denna essens är endast delvis universellt mänsklig. "Delar av denna essens är gemensam för de flesta människor och annat är unikt för vissa grupper av människor eller för den enskilde individen." Den kulturella rasism som partiets företrädare ofta ger uttryck för spiller således på vippen när över i öppen biologisk rasism.

Att ett parti med den ideologiska grunden börjar skriva motioner som kräver statliga kampanjer mot "svenskfientlighet" förvånar därför knappast. Mer förvånande är kanske att SD trots allt säger sig vara öppna för andra "nationer" än den svenska inom den svenska statens ramar.

Det var när Björn Söder växlade över till det spåret i sin DN-intervju som håret började resa sig på många läsare. Söder konstaterar att det finns fler nationer än den svenska i Sverige, exempelvis en judisk och samisk, men enligt honom kan man inte tillhöra två nationer samtidigt. Att många individer själva identifierar sig på ett sådant sätt spelar uppenbarligen ingen roll för SD.

Samer, judar, romer och de övriga nationella minoriteterna har alltså SD:s välsignelse att bo i Sverige. Som Björn Söder senare förtydligade i en intervju i Aktuellt gäller partiets "assimileringskrav" inte de erkända nationella minoriteterna. Men att partiets nationalistiska projekt även påverkar dessa grupper är uppenbart.

SD vill exempelvis frånta samebyarna ensamrätten till renskötsel och förvandla rennäringen till vilken ekonomisk verksamhet som helst. Partiet kan möjligen tänka sig statligt stöd till småskalig renskötsel, men det får räcka. Partiet vill även inskränka samernas rättigheter till mark och vatten. Den typen av "särrättigheter" ser partiet som en diskriminering av svenskarna, förklarade chefsideologen Mattias Karlsson i en intervju i den samiska tidskriften Nuorat (11/1).

Sverigedemokraterna vill alltså slå mot bärande fundament i den samiska kulturen på ett sätt som tycks syfta till att förvandla samerna till harmlösa museiföremål. Någon motsvarande strategi för att hantera den "judiska nationen i Sverige" har SD ännu inte presenterat, men det finns ingenting i partiets ideologi som skulle göra en sådan politikutveckling otänkbar eller ens osannolik.

Under hösten 2014 har en intensiv diskussion om huruvida SD är ett fascistiskt parti förts i Sverige. På den punkten har forskare på fältet nöjt sig med att konstatera fascistiska drag, men att en sådan diskussion ens behöver föras säger en hel del om Sverigedemokraterna som parti.

Mer läsning

Annons