Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD förstärker en redan negativ utveckling i länet

/
  • Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under ett torgmöte i Västernorrland.

Det är enkelt att ge en rätt så dyster bild av samhällsutvecklingen när man tittar närmare på småkommuner i Norrland och framför allt småkommuner i Norrlands inland.

Annons

I regel handlar det om orter som kämpar i kraftig motvind för att vända en negativ befolkningsutveckling som pågått i flera decennier. Lägg därtill ofta bristfälliga kommunikationer med övriga landet, en tung kostnadsdrivande offentlig sektor, en gammal näringslivsstruktur och en låg utbildningsnivå på befolkningen så förstår man snabbt att arbetslösheten är hög och att framtidsutsikterna är desto lägre.

Men vill man verkligen måla upp en mörk bild av läget går det även att visa upp valresultatet från Europaparlamentsvalet i maj där Sverigedemokraterna gick fram kraftigt.

I Sollefteå etablerade sig Sverigedemokraterna som näst största parti med 9,92 procent av rösterna i Europaparlamentsvalet och i en rad valdistrikt, bland annat Helgum och Junsele, fick SD mellan 13 och 15 procent av väljarstödet. Detta att jämföra med förra riksdagsvalet då partiet fick drygt 4,47 procent i kommunen.

Det senaste valresultatet i Sollefteå är dock inget på något sätt unikt i Västernorrland. I Europaparlamentsvalet gick Sverigedemokraterna kraftigt framåt i alla sju kommuner och i flera blev SD näst största eller tredje största parti. Då ska man även betänka att fler människor gick och röstade på SD i förra valet, där valdeltagandet var blott 46,67 procent mot 84,57 procent i riksdagsvalet 2010.

Sverigedemokraternas starkaste fästen i Västernorrland återfinns för övrigt i Ånge där partiet i ett par valdistrikt fick över 16 procent av rösterna, exempelvis Ljungaverk; som annars mest är känt för rockbandet Takida. Och i en klassisk bruksort som Väja-Dynäs i Kramfors fick SD 13,04 procent i det senaste valet. Tyvärr är läget sådant att om man verkligen vill bekräfta människors fördomar om norrländska småkommuner så går det bra att visa upp dessa valresultat.

Bilden som ges är en helt annan än den som kommunala företrädare gärna vill förmedla när de vill locka människor att flytta hit. Det är knappast så att Europaparlamentsvalet vittnar om att samhällena i fråga är särskilt välkomnande och inkluderande samhällen, öppna för pluralism och mångfald. Kort sagt: attraktiva och dynamiska livsmiljöer. Det vittnar snarast om motsatsen. Om än att en klar majoritet inte röstar främlingsfientligt, och att det inte minst på landsbygden emellanåt finns ett starkt engagemang för flyktingmottagande, så indikerar valresultatet i Europaparlamentsvalet att det handlar om orter som håller på att sluta sig samman.

Situationen kan nästan framstå som ironisk. Egentligen har ingenting hänt som motiverar den starka rörelsen med ökat väljarstöd till Sverigedemokraterna. Kommunernas utsatta läge kommer att förbli detsamma och snarare förvärras av att de kommer uppfattas som inskränkta, intoleranta och främlingsfientliga (även om det kanske inte nödvändigtvis behöver vara så i praktiken). Det är knappast så att de här norrländska orterna präglas av en hög andel invandrare. Det är knappast någon form av "massinvandring" som får invånarna Helgum, Junsele, Väja-Dynäs eller Ljungaverk att lägga sin röst på Sverigedemokraterna.

Nej, att Sverigedemokraternas går framåt i Västernorrlands småkommuner handlar om helt andra mekanismer. Det går naturligtvis att botanisera djupt i detta fenomen, men globaliseringen, urbaniseringen och moderniseringen, i kombination med en bristande utjämningspolitik, bidrar till detta råder det inget tvivel om.

Sverigedemokraterna växer där samhällen backar, och ju fler röster SD får desto snabbare kommer den här utvecklingen att accelerera.

Tänk på det när du röstar på valdagen.

Mer läsning

Annons