Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD kan inte representera alla

Annons

Det verkar klart att Socialdemokraterna kommer att få överta posten som Riksdagens talman. Det var inte oväntat. Men inget är klart i förväg när väljarnas utslag blev som det som blev i söndagens val. Vem det blir återstår att se.

Frågan om vilka partier som ska få tillsätta posterna som vice verkar också klar. Tyvärr.

Att Moderaterna i kraft av näst största parti får posten som förste vice är okontroversiellt. De tre väljs nämligen av hävd från de tre största partierna förutom talmannens parti, i tur och ordning.

Okontroversiellt kan det trots detta, inte sägas vara kring posten som andre vice talman. Detta eftersom SD blev tredje största parti.

Det gör att det finns all anledning att ändra praxis i detta fall.

Talmannen innehar landets högsta ämbete efter kungen. Hen står i rang över statsministern. Att talmannens ersättare ens i andra hand skulle tillhöra ett parti med rötter i vitmaktrörelsen, med en exkluderande nationalism av fascistisk typ, och främlingsfientlighet som röstmagnet, måste vara totalt fel.

Talmannen ska stå över partipolitiken och representera hela folket. Då kan man inte ha en representant som gör skillnad på svensk och svensk utifrån ursprung.

De borgerliga accepterar att SD får posten. Tyvärr kom beskedet i går att även Socialdemokraterna accepterar detta. Jag gissar att man inte vill framstå som förlorare i en fråga man inte kan vinna. Konfrontation underlättar inte de blockbrytande samtal Löfven hoppas på. Men han borde ha valt strid ändå i detta fall.

SD kan inte representera oss alla.

Vi måste i alla lägen stå upp mot rasismen. Där får inte finnas någon förhandlingsmån. Därför borde sossarna ha agerat annorlunda.

Mer läsning

Annons