Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD lovar runt

/

I valsatsningen #kandulova där väljarna får ställa frågor till politikerna är det SD som lovar mest i Sundsvall. Även deras lokala "valmanifest", en broschyr som delats ut till hushållen, innehåller visioner och löften så många att de knappt går att räkna.

Annons

Dessa löften är dock mycket förrädiska, även om det på papperet ser ut som om Sundsvall på nästan (SD vill lägga ner hemspråksundervisningen och scenkonstbolaget) alla plan skulle kunna bli den bästa kommunen i hela landet att leva i. Så är inte fallet. Saken är den att om de förändringar SD säger sig vilja göra vore genomförbara så skulle de redan ha gjorts.

Vem vill inte ha mycket mer personal i skolan, fler busslinjer, mer pengar till föreningsverksamhet, en hemlöshetsombudsman, snabba insatser vid beroendeproblematik, parboendegaranti i äldreomsorgen, fler läkare, färre stafettläkare, obligatorisk läxhjälp, återöppning av stängda skolor och så vidare i all oändlighet? Men alla dessa reformer kräver pengar och därför måste politikerna göra prioriteringar. Allt kan inte, som SD verkar tro, prioriteras. Vissa saker måste vänta. Andra är knappt genomförbara, så som avskaffandet av broavgiften, ett beslut mycket svårt att riva upp.

Det stora problemet är att SD inte presenterar ett enda förslag på finansiering av sitt förslag. Besparingarna de vill göra är mycket knappa och täcker knappt en bråkdel av utlovade förbättringar. Frågan måste därför ställas – hur tänker SD finansiera sina vallöften? Chockhöjning av kommunalskatten framstår som det enda rimliga alternativet.

Mer läsning

Annons