Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD:s politiska spel slår mot vad de själva lovat väljarna

/

Annons

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, ,SD, är sjukskriven till slutet av januari. Hur påverkar det SD:s agerande vid budgetomröstningen i riksdagen 3 december?

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt upprepar samtidigt att en faktor när man bestämmer sig, är förhoppningen att få bort Miljöpartiet ur regeringen. Hur påverkar det SD:s agerande?

Diskussionen om procedurfrågorna kring budgeten är omfattande. Och det ska ingen förvånas över.

Det parlamentariska läget är sådant att Sverige inte skådat något liknande sen den socialdemokratiska minoritetsregeringen under Rickard Sandler 1926 tvingades avgå, eftersom man vägrade gå med på en ny lag införd av den borgerliga majoriteten tvingade arbetslösa att bli strejkbrytare.

Det är bättre att regeringen faller än att regeringsmakten förfaller, sa Sandler.

Klok man. Uppmuntrande är att vår statsminister Stefan Löfven (S) resonerar på liknande sätt. Han kommer inte att administrera en borgerlig budget, som han säger.

Vad det betyder om regeringen förlorar budgetomröstningen är inte helt klart. Det är upp till andra partiers samarbetsvilja. Socialdemokraterna är mycket tydliga i sin vilja att bryta blockgränsen. Men bli inte förvånad om vi får ett nyval efter helgerna.

SD får betydligt färre frågor om vilken politik man säger nej till om man stöder de borgerliga, och därmed tvärtemot praxis röstar för en politik som de själva inte förordar.

Genom att aktivt rösta mot den rödgröna budgeten så säger man inte bara ja till politiskt kaos, man säger också nej till sänkt skatt för pensionärer, ett av SD:s viktigaste vallöften. Man säger samtidigt nej till mer pengar till äldreomsorgen och till sjukvården. Allt detta är satsningar som saknas i de borgerligas alternativ.

Samtidigt blir Fas 3 och den usla a-kassan kvar.

Kan SD stå för detta om de därpå måste möta väljarna igen? Det blir kanske svårare än att möta anklagelserna om politiskt kaos.

För SD:s väljare förefaller väldigt desillusionerade. Annars skulle de knappast rösta på ett gäng nyfascister som dragit på sig kavaj.

Grundtipset blir att SD väljer politiskt kaos. Det visar inte minst erfarenheten från Sundsvall.

När SD 2012 såg till att den socialdemokratiska budgeten vann trots borgerligt styre, så motiverade man det med motstånd mot privatiseringar. På fullmäktige i måndags röstade man för privatiseringar. Den politiska konsekvensen är noll.

Men lyckligtvis har SD ingen vågmästarroll i Sundsvall längre. Det borde vara alla anständiga politikers uppgift att det ska bli verklighet även på nationell nivå. Svante Säwén

Mer läsning

Annons