Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se och lär i Sundsvall

/

I dag vid lunch inleder Alliansens partiledare en gemensam valturné med ett evenemang i Sundsvall. Det är första gången som "The Big Four" är samlade samtidigt i staden, vilket faktiskt är lite märkligt.

Annons

Sundsvall är annars den perfekta staden för ett partiledarbesök. Medelstor kommun, tung basindustri, en hel del myndigheter, många IT-företag och ett litet regionalt universitet som då och då kan visa upp lite nydanande forskning.

Och sedan ligger ju Sundsvall så bra till. Norrlands huvudstad – enligt kommunpolitikerna själva, men alla vet att det är Umeå som är det egentligen – ligger ganska precis mitt i Sverige, så en partiledare kan ta sig dit på en dryg halvtimme med flyget. Ja, förutsatt att Miljöpartiet inte har hunnit lägga ned flygplatsen, så klart. Med SJ åker man helst inte; riksdagens totala nonchalans för infrastruktursituationen norr om Dalälven gör att det är omöjligt att lita på att tåget kommer fram i tid.

Så vad står på programmet i dag?

Förr i världen brukade borgerliga politiker – med undantag för centerpartisterna – ofta använda besök i Sundsvall för att peka på behovet av ny kärnkraft och lyfta fram aluminiumsmältverket i staden som ett exempel på en industri i behov av lägre elpriser (smältverket bidrar kraftigt till att Sundsvall är en av landets mest energislukande kommuner). Sedan de svenska ägarna byttes mot en rysk oligark vid namn Oleg Deripaska är dock sådana utspel inte lika intressanta längre.

Något besök på Mittuniversitetet är inte heller inplanerat. Efter att lärosätet lade ner sitt campus i Härnösand valde ledningen för Mittuniversitetet att peka ut regeringen som indirekt ansvarig för den misslyckade omorganiseringen, så det är knappast högskolefrågor som står överst på agendan i dag.

Besöket i Sundsvall borde dock vara ett ypperligt tillfälle för Alliansens partiledare att lära sig lite mer om parlamentariskt kaos. Det har nämligen Sundsvall så gott om att man skulle kunna exportera lite både till Umeå och till Gävle, utan att det skulle råda någon brist på det i Norrlands självutnämnda centrum.

I valet 2010 stod ett rödgrönt samarbete mot en borgerlig allians. Ja, fram till valdagen.

I valet 2006 hade de borgerliga försökt vinna makten med stöd av Miljöpartiet, men MP hoppade av strax efter valet och lierade sig med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Efter valet 2010 svek dock MP tillbaka. Sverigedemokraterna hade blivit vågmästare, och med motiveringen att man ville skapa en majoritet – och i utbyte mot en nämndsordförandepost – gick MP över till de borgerliga.

Problemet är bara, vilket mer än ett kommunalråd i vårt avlånga land kan vittna om, att det finns få politiker som är så oförutsägbara, så ostrategiska och så ohemult jobbiga att samarbeta med som lokala miljöpartister. MP:s "återsvek" ledde nämligen till att en MP-företrädare gick emot partilinjen och, tillsammans med Sverigedemokraterna, röstade för Socialdemokraternas budgetförslag.

I dag styrs därför Sundsvall av en koalition bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, och man gör det med en socialdemokratisk budget. En moderat kommunstyrelseordförande har avgått under mandatperioden för att han tappade lusten med politik efter allt käbbel – miljöpartism kan slå hårdare än många förstår – och en moderat socialnämndsordförande har blivit bortpetad av sitt eget parti, hoppat av och bildat ett nytt parti tillsammans med en avhoppad miljöpartist. Men det är inte miljöpartisten som fällde budgeten, hon har bildat ett eget parti.

Detta samtidigt som Socialdemokraterna inte lyckats samla oppositionen och Sverigedemokraterna beter sig som Sverigedemokrater gör mest. De tar inget ansvar, beter sig som småungar som vill retas – man fällde budgeten för att man ville ge majoriteten "en knäpp på näsan" – och räknar med ännu starkare stöd i valet i höst.

Det lär man få.

Att SD får mer än de 4,4 procent man fick 2010 är det till och med lägre odds på än att notoriska säsongsavslutningssumparna GIF Sundsvall darrar till under höstsäsongen. (GIF Sundsvall är för övrigt Stefan Löfvens favoritlag, bara så att ni får en föraning om hur S lär avsluta valrörelsen…)

Alliansens partiledare kan med andra ord passa på att i Sundsvall lära sig lite mer om hur politisk oreda ser ut i praktiken.

Eller som de kommer att kalla det efter den 14 september:

Vardag.

Mer läsning

Annons