Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se till att makten inte bara är till låns

/

Annons

Hur skulle gå med upphandlingen av äldreboendet Solhaga i Sundsvall? Jag kom på att jag inte hade hört något mer om det trots att överenskommelsen mellan sossarna, vänstern och Centerpartiet blivit klar. Rätt snart fick jag klart för mig att Socialnämnden med ordförandens utslagsröst – Centern la nu ner sin röst – dragit frågan vidare ytterligare ett steg.

Hur kan detta komma sig frågar jag mig då? Hur kommer det sig att de borgerliga efter en sådan käftsmäll i kommunvalet framhärdar i sin privatiseringsiver. Det som inte klarats av under en hel mandatperiod ska alltså drivas igenom när väljarna redan avvisat idén!

En sosse av klokare sort kom med en trovärdig förklaring: De borgerliga ser sig hela tiden ha makten till låns. Det dröjer oftast länge innan de får den tillbaka.

Så var det tidigare i riksmåttstock – minns privatiseringen av Arlandabanan före valet 1994. Så är det ännu och förhoppningsvis länge än i en stad som vår.

Den mandatperiod som nu tar slut lär ligga de borgerliga till last länge gissar jag. Och jag misstänker att agerandet kring Solhaga förstärker bilden av ett borgerligt haveri.

Men nu kommer privatiseringen uppenbarligen att stoppas av det nya samarbetet. Det bör inte innebära någon risk för sidbytarna i Centern heller. Moderaternas ständiga vilja till konfrontation går nog inte hem hos många väljare alls.

I Timrå har det nya styret också tagit form. Vänsterpartiet tar över styret av skolan. Det verkar rätt klokt utifrån sett. För det är ju i skolan vi sett den hårdaste kritiken mot sossarnas styre. Rätt eller fel så kan en nystart behövas i skolan när partiet nu lyckades så väl, trots den olyckliga splittringen inför valet. Det är rätt att agera så att makten blir mer än tillfällig och till låns.

I Ånge är läget stabilt på den styrande sidan. Men inom oppositionen är det desto svårare. Här kan man inte enas om vilket parti som ska få positionen som oppositionsråd. Det innebär att Sverigedemokraterna kan få avgörandet i sina händer.

Det förtjänar de inte. Hur gör man då? Valen i både Ånge och Timrå innebar hårda smällar mot de etablerade borgerliga partierna, som i dessa kommuner alla är småpartier.

De har nu fått hård konkurrens inte bara av Sverigedemokraterna utan också av lokala partier typ Vår framtid. Dessa kan i framtiden säkert ta röster från sossarna också. Men i dag skakar de mest om de borgerliga.

Hur ska då sossarna agera inför valet till oppositionsråd? Normalt sett gör man ingenting alls. Men i den mån någon gruppering söker samverkan med SD bör man i alla fall inte dra sig för att stödja den andra sidan.

Mer läsning

Annons