Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självmål av JämO

Annons
Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström vill stoppa det svenska fotbollslandslaget från att delta i fotbolls-VM i Tyskland i sommar. Denna märkliga ståndpunkt framfördes på söndagen i tv-programmet Agenda. Skälet Claes Borgström anger är förhållandet att prostitution är lagligt Tyskland.
Detta utspel för ett utspel är det oavsett vad JämO säger är dock väl naivt till sin natur. Naturligtvis är syftet är att dra uppmärksamheten kring vidriga företeelser som trafficking prostitution, men samtidigt riskerar Borgström att dra ett löjets skimmer över både sig själv och över den myndighet han företräder.
En bojkott är vare sig praktiskt eller teoretiskt något som ligger inom räckhåll och naturligtvis vet Claes Borgström det. Just detta förhållande riskerar i förlängningen att skada kampen för jämlikhet.
Jämo har nu gjort ett inspel som resulterat i självmål. Senare försök att nå medial uppmärksamhet kring allvarliga förhållanden kan komma att utfärdas som utspel från en mediehungrig generaldirektör som bara ägnar sig åt pajaskonster, någon ingen lyssnar till. Detta alldeles bortsett från att förslaget om att bojkotta fotbolls-VM knappast vinner stöd i de instruktioner för JämO som finns i jämställdhetslagen.
Påståendet att idrottsrörelsen inte skall medverka i arrangemang som främjar människohandel är att göra det väl enkelt för sig. I så fall skulle ju svenska idrottslag inte medverka i något evenemang som drar till sig stora åskådarmassor av företrädesvis män. Detta då sådana evenemang regelmässigt utgör en marknad för prostitution, en marknad där de prostituerade lika regelmässigt utgörs av kvinnor oavsett om könshandeln i fråga är laglig eller inte.
Att sedan prostitutionen de facto är laglig i Tyskland är vidare något vi inte kan lasta vare sig det svenska fotbollsförbundet eller dess spelare för. Det torde i stället vara en fråga för den svenska regeringen, den Europeiska unionen, samt den tyska förbundsriksdagen.
Man bör överhuvudtaget diskutera om bojkotter av idrottsevenemang fyller sitt syfte - såvitt inte bojkotten får en mycket stor uppslutning. Det var knappast idrottens bojkotter mot Sydafrika som avskaffade apartheid, inte heller innebar uteblivet svenskt deltagande i olika tävlingar till att juntan föll i Chile.
Om bojkotter skapat sådana effekter, borde Sverige inte delta alls under OS i diktaturen Kina 2008.

\"Utspel från en mediehungrig generaldirektör

Mer läsning

Annons