Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska kommunen styra de anställdas rökvanor?

/

Annons

Att rökning är skadligt för den egna hälsan vet alla. Även de som trots detta väljer att röka. Om det skulle stanna där vore det kanske inte så mycket att snacka om. Vill människor förstöra sin hälsa är det väl deras ensak? Problemet är att det är skadligt också för andras hälsa. Det är många som utsätts för passiv rökning mot sin vilja.

Vänsterpartisten Kim G Ottosson har motionerat i fullmäktige i Sundsvall om att ingen kommunanställd ska få röka på arbetstid. I socialförvaltningen och skolan praktiseras redan i dag ett rökförbud, men frågan är kontroversiell. Rökare uppfattar ofta att de är utsatta för hetsjakt.

Det är inte oproblematiskt att tycka att kommunen ska bestämma över de anställdas rökvanor. Givetvis ska rökområden vara placerade så att det inte stör de som inte vill behöva andas in cigarettrök. Tyvärr är det en alltför vanlig syn i samhället med rökare som står alldeles utanför porten och röker, något som är irriterande för icke-rökare och mer allvarligt för till exempel astmatiker som ska passera in och ut.

En fråga som kommunen måste ställa sig är om det är själva rökandet man vill få bort eller om det är de "tidstjuvar" som rökpauserna utgör?

Det finns såklart stora hälsovinster att göra om de anställda slutar röka. Mycket talar för att det skulle kunna få ner de anställdas sjukfrånvaro, särskilt om man förmår anställda att sluta röka helt, även utanför arbetet. Man skulle till exempel tänka sig att kommunen erbjuder de rökande anställda som vill, hjälp att sluta röka som en löneförmån.

Men det är inte primärt kommunens uppgift att tala om för sina anställda hur de ska leva sina liva. Vad de gör utanför arbetet måste de själva få rå över.

Handlar det om att det sticker i ögonen för rökfria anställda att rökare går ifrån och tar en cigarett några gånger om dagen så finns det mycket forskning som tyder på att mikropauser är bra för effektiviteten på arbetet (även om inget säger att det måste förenas med inandning av diverse gifter i lungorna). Anställda som lider av nikotinabstinens på grund av rökförbud är säkert inte heller de mest koncentrerade och effektiva. Samtidigt har en arbetsgivare rimligen en viss rätt att styra vad de anställda gör på arbetstid. Jag skriver en viss rätt eftersom den rätten också har sina gränser, det är, för att ta ett uppenbart exempel, inte rimligt att reglera de anställdas rätt att gå på toaletten.

Vad de anställda gör på sina schemalagda raster och på lunchen – som formellt sett inte är arbetstid – varken kan eller bör kommunen emellertid styra över.

Sundsvalls kommun vore sannerligen inte unik om den drev igenom ett rökförbud på arbetstid. Redan i dag tillämpar ungefär 200 av landets 290 kommuner ett totalt rökförbud eller som för Sundsvalls del ett förbud inom vissa delar av förvaltningen.

Mer läsning

Annons