Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska vi öka eller minska spänningen?

/

Annons

ÖB Sverker Gustafsson tycker att det är ”för jävligt” att någon rotar i ”inre svenska vatten” i skärgården. Det ska jag också tycka när det går att visa att främmande makt varit på plats.

Det är självklart att det svenska försvaret ska göra allt som går för att söka ett svar på vad som skett.

Det är därtill rimligt att tro att det, om det som ÖB misstänker finns en utländsk ”dykarfarkost eller miniubåt” någonstans i Stockholms skärgård, handlar om en rysk farkost.

Jag brukar beskriva Rysslands svaghet som tillfällig, och i ett alltmer spänt läge i Östersjön är det inte alls otroligt att Ryssland agerar på ett sätt som vi aldrig kan acceptera. Att landet stärkt sin militära förmåga avsevärt är på intet sätt någon hemlighet.

Att Ryssland i och med Natos utvidgning ser sitt strategiska läge som försämrat, ursäktar inte kränkningar av Sverige. Och det handlar inte bara om havsgränsen. De flesta vet att ryskt flyg nyligen har kränkt svenskt luftrum. Mindre uppmärksammat är att USA gjort likadant.

Sverige måste ha en militär beredskap som skyddar vår territoriella integritet.

Men det besvarar inte frågan hur vi på bästa sätt stärker vår egen och alla andras säkerhet i Östersjöområdet.

De som länge förordat ett Natomedlemskap drar nu snabba växlar på det som händer. Långt innan några bevis finns, anges ett svenskt Natomedlemskap som lösningen.

Men vår nya regering ska inte göra som Carl Bildt (M) gjorde som statsminister på 90-talet. Ska något land pekas ut, så ska Sverige först ha handfasta bevis på vem som kränkt oss.

Vi ska därtill, som ambassadör Sven Hirdman sa i måndagens Aktuellt i SVT, ”inte gå in i Nato och bidra till ytterligare spänningar” i Östersjöområdet.

En eventuell rysk aktivitet i svensk skärgård är knappast riktad mot Sverige enskilt. I vårt intresse ligger minskade spänningar i området. Sverige bör vara öppet för samtal och samtidigt värna svenskt territorium.

Mer läsning

Annons