Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skamligt om apatiska barn

Annons
Så skrivs ännu ett kapitel i den sorgerliga följetongen om de apatiska flyktingbarnen. Migrationsverket har polisanmält ett flertal fall där det påstås att föräldrarna medvetet har vanvårdat barnen för att familjerna skall få stanna. Men innan påståendenas sanningshalt utretts har folkhälsominister Morgan Johansson tagit uppgifterna till stöd för regeringens linje. Johansson menar alltså att det var rätt att inte ge amnesti till de apatiska barnen baserat på dessa uppgifter. Med andra ord underkänner landets folkhälsominister alla de barnläkare och experter som menar att flyktingbarn kan och har hamnat i apatiska tillstånd. Inte nog med det, Morgan Johansson skuldbelägger också alla de familjer vars barn har drabbats av detta sjukdomstillstånd. Hans uttalande är kort och gott skamligt, nästan lika skamligt som Barbro Holmbergs ord om att det vore en "humanitär katastrof" om de apatiska barnen fick stanna i Sverige.
Det förekommer att asylsökande tar till extrema metoder för att försöka få uppehållstillstånd. Det ljugs om bakgrund och används falska papper. Kanske kan det också förekomma att barn vanvårdats som Migrationsverket gjort gällande. Pressade flyktingar kan gå över gränsen för att till varje pris säkra familjens säkerhet. Detta är naturligtvis oacceptabelt men i så fall ännu ett exempel på hur desperata människor tar till desperata metoder.
Regeringen och dess företrädare har tidigare insinuerat att barn manipuleras till detta apatiska tillstånd, något som inte bekräftats. En förklaring till detta ger barnläkaren och docenten i medicin, Henry Ascher, i en intervju i Dagens Nyheter:
Man kan nog manipulera barn till sjukdom men det är osannolikt att man kan manipulera till apati eftersom det är ett långdraget tillstånd som kan vara i månader och år. Barn tar inte regi på det sättet.
Det är bra att Migrationsverket väljer att anmäla misstänkt vanvård. Det beklagansvärda är regeringens sätt att hantera frågan. Det är som att den från början vägrat lyssna på experter och barnläkare och bestämt sig för att alla barn med uppgivenhetssymptom ljuger eller spelar teater, alternativt vanvårdats till detta tillstånd av sina föräldrar. Därefter griper man efter varje halmstrå för att få dessa fördomar bekräftade.

"Barn tar inte regi på det sättet

Mer läsning

Annons