Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skavlan visade var skåpet ska stå

/
  • Jimmie Åkesson gästade Skavlan i SVT inför sin återkomst efter sjukskrivningen.

I morgon kommer Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tillbaka från sin sjukskrivning som pågått sedan i oktober förra året. Inför återkomsten kontaktades redaktionen för Skavlan i SVT, som erbjöds en intervju med Åkesson.

Annons

Redan innan programmet sändes i fredags kväll var kritiken hård mot Skavlan, och kritikerna menade att det var fel att bjuda in Åkesson till ett mysprogram där han skulle få sitta och få medlidande och syndomtyck på grund av sin utmattningsdepression.

Hur kritikerna kunde vara så säkra på att detta var vad som skulle hända är oklart. Inte heller blev det särskilt mysigt för Åkesson att medverka i programmet.

Tvärtom – för ovanlighetens skull bjöd Fredrik Skavlan på en uppvisning i hur en politiker bör behandlas i ett program i public service, och något fredagsmys var det över huvud taget inte tal om. Åkesson fick rättmätiga frågor om den rasistiska kultur som råder i partiet, och programledaren gav sig inte när partiledaren sin vana trogen avfärdade påståenden om rasism.

De kritiker som skrikit högst innan programmet sändes var också de som efteråt hävdade att Skavlan inte varit tillräckligt hård, medan de som sett fram emot att se Åkesson sitta och mysa med Skavlan tvärtom kritiserade honom för hans vassa frågor. Riksdagsledamoten Paula Bieler (SD) menade till exempel att det var orättvist mot Åkesson att Fredrik Skavlan frångick programformatet, alltså fredagsmyset.

I vanliga fall brukar Fredrik Skavlan vara mysig, han brukar titta med tindrande ögon på sina prominenta gäster och han brukar inte alltid ställa kritiska frågor. Men när han har politiker i studion brukar han faktiskt det. Skavlan var en av få journalister som inte släppte frågan till Carl Bildt om hans oljeaffärer i Ogaden. Skillnaden är att de flesta andra politiker inte reagerar som SD när de får liknande frågor.

SD är inte är ett parti som andra. Det är klart att anklagelser om rasism är obehagliga, självklart är det svårt att bevara den goda stämningen i tevestudion när Jimmie Åkesson som också påpekades inte själv förstår det rasistiska i partiets retorik.

Det var rent genialiskt av Skavlan att faktiskt fråga honom om han verkligen inte förstod det själv, i stället för att trassla in sig i försök till förklaring om varför det kan uppfattas rasistiskt att ställa muslimer mot pensionärer.

Väljarna har rätt att veta detta. Väljarna har rätt att så tydligt få förklarat för sig att partiets nolltolerans mot rasism inte är något annat än ett ganska dåligt skådespeleri.

Att sedan just SD reagerar som om de kränkts å det grövsta för att deras partiledare får helt rimliga frågor i ett stort teveprogram säger också mer om partiet än om programmet.

Mer läsning

Annons