Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skona Timrås skattebetalare

/

Det finns en tid i många hockeyföreningars liv när de sportsliga framgångarna uteblir och tiderna blir kärva. Först väntar kvalserien och sedan nedflyttningen.

Annons

Laget blir mindre intressant för sponsorer och ekonomin försämras. De dåliga tiderna behöver inte vara för evigt, men när de väl kommer måste en ny verklighet konfronteras.

Timrå IK spelar i år sin andra säsong i allsvenskan, och de kraftigt försämrade ekonomiska förutsättningarna har nu kommit i kapp. Som ST har rapporterat har klubben stora ekonomiska problem. Plötsligt finns det inte längre pengar att betala omkostnaderna för den egna ishallen.

Föreningen hoppas nu att politikerna ska lösa situationen. Den ishall som Timrå kommun skänkte bort gratis till Timrå IK vill klubben nu att kommunen ska köpa – till vad Timrå IK betraktar som marknadspris.

Men oavsett hur många hjärtan som klappar för Timrå IK så måste kommunstyrelsen hålla emot. Ett köp av Eon Arena skulle bli en stor engångskostnad, och dessutom skulle kommunen dra på sig betydande löpande kostnader. Det finns bättre sätt att använda dessa resurser.

Läget är bekymmersamt men det är inte kommunens fel att Timrå IK har samlat på sig nya skulder och inte har förmått att rätta munnen efter matsäcken. Argumentet att kommunen borde ställa upp för den goda sakens skull framstår som ihåligt när man betänker att kommunen under en följd av år har pumpat in stora pengar i Timrå IK.

I mars 2013, när klubben som bäst förhandlade om att få ta lån för 20 miljoner, började kommunrevisionen hissa varningsflagg. En granskning som SVT gjorde visade att det totala stödet till Timrå IK, inklusive bland annat avskrivningar på hallen, driftbidrag samt förskotterade driftbidrag, uppgick till omkring 80 miljoner kronor. Vid en förlust fanns det en stor risk att kommunen skulle tvingas köpa ishallen menade Lisbet Lundgren (S), vice ordförande i kommunrevisionen. Men att i rådande läge falla till föga av den anledningen vore att ge efter för utpressning.

I en intervju i ST klandrar kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) Handelsbanken för att ta ut "ockerränta" av klubben. Det är inte kommunens ansvar att gå in och "rädda banken", menar Lindstrand. Men tyvärr går det nog inte ens att skylla på banken, även om populistkortet alltid är frestande för politiker att dra fram.

En bank som lånar ut pengar måste alltid värdera den risk som tas. Och med tanke på att det sannolikt skulle vara svårt att få ut några större pengar vid en eventuell försäljning av ishallen i Timrå kan en ränta på dryga fem procent knappast uppfattas som ocker.

Banken har helt enkelt sett nyktert på vilka låntagare man har fått att göra med. Timrå kommun borde resonera på precis samma sätt. När allt kommer omkring är det inte ens kommunens pengar som försvinner ner i det svarta hålet, utan skattebetalarnas.

Mer läsning

Annons