Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slakta inte statsbudgeten

/
  • Av en stor statsbudget kan det bli mycket valfläsk, men som alltid är det skattebetalarna som får betala.

Annons
Skillnaden mellan de två politiska blocken har de senaste dagarna blivit allt tydligare. Allians för Sverige som genom en rad förslag i Bankeryduppgörelsen vill göra det mer lönsamt att arbeta och en vänsterkartell som vill göra det mer lönsamt att vara bidragsförsörjd. Det är svårt att tolka gårdagens besked från socialdemokraterna på något annat sätt. Taket i a-kassan skall om (s) får som de vill höjas så att alla har möjlighet att få ut 80 procent av sin tidigare lön i ersättning.
Detta samtidigt som Ekonomistyrningsverket (ESV) i går meddelade att marginalen till utgiftstaken har krympt oroväckande mycket, till stor del beroende just på ökade kostnader för arbetslösheten.
Marginalen till utgiftstaken är fortfarande positiva men inte tillräckligt stora för att med säkerhet täcka in oförutsedda händelser och förändringar, skriver ESV.
Mot bakgrund av detta finns det därför själ att vara orolig för det socialdemokratiska valårsspenderandet. För hur mycket Pär Nuder och Göran Persson än önskar är inte den svenska statsbudgeten som den mytologiske galten Särimner, som trots miljarder spenderade på valfläsk ändå återuppstår i sunt skick nästa morgon.
Precis som vi i våra privatliv gör klokt i att ha en viss buffert för oförutsedda utgifter som plötsligt dyker upp är det klokt av staten att inte blåsa alla pengar bara för att konjunkturen är hyfsad. Att varje månad spendera varenda krona kan vara lockande just då, men när den där räkningen ligger på bordet och skall betalas, samtidigt som plånboken ekar tom, ångrar man sig. Men detta tycks inte oroa finansminister Nuder. Det är ju nämligen skattebetalarnas pengar han leker med och inte sina egna, då är det ju lätt att vara oförsiktig och ägna sig åt slarvig budgetpolitik.
Det vore direkt kontraproduktivt att höja taket i a-kassan samtidigt som arbetslösheten historiskt sett är skyhög. Det är uppenbart att socialdemokraterna försöker köpa sig de arbetslösas röster i nästa val, och detta inte genom att sätta dem i arbete. Därför är det svårt att inte hålla med Fredrik Reinfeldt när han säger att socialdemokratin har övergett arbetslinjen och slagit in på bidragslinjen.

\"plånboken ekar tom

Mer läsning

Annons