Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slarv och nonchalans ska kosta mer

/

Annons

På nyhetsplats kunde vi på måndagen läsa om hur patienter som uteblir från sina bokade läkarbesök kostar stora summor för landstinget i Västernorrland. Detta trots att det debiteras en kostnad om totalt 350 kronor om man uteblir utan att ha avbokat sin läkartid.

Dels handlar det om direkta kostnader för de outnyttjade tiderna, dels om att vårdköerna växer när läkarnas tid används ineffektivt.

Det kan förstås finnas skäl som gör att patienten omöjligen kan komma just den tid som den har fått tilldelad, men det minsta man kan begära är att man i alla fall avbokar sin tid om man inte kan komma (även om det inte nödvändigtvis innebär att tiden kan utnyttjas av någon annan).

Den som uteblir och inte kan visa upp godtagbara skäl för det – till exempel sjukdom eller dylikt – kan landstinget gott debitera mer än 350 kronor.

Tanken är naturligtvis inte att slå mot sjuka personer som vissa dagar kan ha svårt att ta sig till läkaren på utsatt tid, utan att råda bot på det slarv som uppenbarligen också förekommer.

Oavsett det handlar om slarv eller direkt nonchalans så är det oansvarigt av den patient som har fått en läkartid att inte inställa sig. Ett enskilt uteblivet besök är ingen större fara men den sammantagna bilden – var femte patient dyker inte upp på den tid de ska – gör det till ett rejält problem.

Till exempel kostar ett uteblivet läkarbesök hos hälsocentralen landstinget cirka 3500 kronor medan ett uteblivet besök på barnpsykiatrin beräknas kosta drygt 6100 kronor.

Det krävs inga högre kunskaper i matematik för att inse att kostnaderna snabbt drar iväg när var femte patient inte dyker upp. Med tanke på landstingets dåliga ekonomi så vore mycket vunnet om svinnet kunde minska och resurserna i stället skulle användas till att erbjuda patienterna riktig vård.

Det är helt enkelt inte rimligt att var femte besök inte utnyttjas samtidigt som köerna är långa och det saknas vårdplatser på länets sjukhus.

Mer läsning

Annons