Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småaktighet straffar sig

/
  • Erik Ullenhag (FP) och andra borgerliga politiker överväger att ge igen för gammal ost.

Det var upprörda alliansledare som för knappt ett år sedan tvingades uppleva hur den dåvarande oppositionen stoppade en enskild del av regeringens budget. Ett tydligt brott mot det finanspolitiska ramverket, menade kritikerna.

Annons

Regelverket anger nämligen att budgeten ska antas eller förkastas i sin helhet. Meningarna gick isär om vilken tolkning av regelverket som var den mest rimliga, men det aktuella förslaget – en höjning av brytpunkten för statlig skatt – stoppades.

Ett maktskifte senare har frågan kommit i ett annat ljus, eftersom rollerna i svensk politik är ombytta. Nu är det Socialdemokraterna och Miljöpartiet som vill kunna få igenom en budget i sin helhet, och som får hoppas att allianspartierna inte följer det dåliga exempel som sattes för ett knappt år sedan.

Men som Dagens Nyheters granskning av hur de borgerliga partierna ställer sig till den nya praxisen har visat, finns det skäl till oro. De borgerliga överväger nämligen att försöka stoppa enskilda delar av regeringens budget. I stället för att stå fast vid sina principiella resonemang framförs nu mer eller mindre öppna hot.

Vapenskramlet från allianspartierna kan givetvis vara bara ett taktiskt spel, ämnat att skrämma den nya regeringen till måttfullhet. Men om oppositionen väljer att gå in för att försöka stoppa de delar av den kommande budgeten som ogillas kan det bli mycket svårt att regera.

Kanske kan ett sådant scenario te sig lockande sett ur ett alliansperspektiv, eftersom vänstersvängen därmed skulle kunna mildras. Men att gå in för att befästa en dålig praxis, som allianspartierna öppet har deklarerat att de ogillar, vore mer en lovligt opportunistiskt.

Argumentet "men ni började" håller helt enkelt inte. Och var det inte allianspartierna själva som för ett år sedan klandrade de rödgröna för att bjuda in Sverigedemokraterna till budgetinflytande? Hur kan det då ett år senare ses som helt oproblematiskt att återupprepa samma bravad?

Det kan finnas skäl att påminna om att det kommer ett nytt val och en ny mandatperiod. Väljarna skulle knappast belöna en borgerlighet som såg till att göra livet surt för den nya regeringen till priset av att SD indirekt blir en maktfaktor i svensk politik. Arvet efter Fredrik Reinfeldt borde vårdas betydligt bättre än så.

Mer läsning

Annons