Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småföretagarna oroliga för maktskifte

/
  • Uteserveringar har blivit en naturlig del av Sundsvalls stadskärna under sommarhalvåret. Med höjd restaurangmoms finns risk att de blir färre efter ett regeringsskifte.

Åtta timmars arbetsdag och fem veckor semester. Rätt till föräldraledighet, sjukpeng och a-kassa. Då – stridsfrågor för arbetarrörelsen. Nu – en hägring för många småföretagare, som på så vis kan ses som den nya arbetarklassen. Arbetare som jobbar långt mer än 40 timmar i veckan, som inte har råd eller möjlighet att ta ut fem veckors semester, som ramlar mellan stolarna då de blir sjuka eller efterfrågan minskar så att de blir arbetslösa.

Annons

Arbetare som samtidigt skapar jobb och anställningar så att andra får den anställningstrygghet de själva inte har.

Arbetare som nu är oroliga för ett eventuellt maktskifte, som räds en socialdemokratisk regering.

Frågan om vad som kommer att hända med rut-avdragen hänger lite i luften. Det beror ju på vem eller vilka Socialdemokraterna kommer att samarbeta med efter valet. Men många är de rut-företagare som nu är oroliga att deras tjänster inte längre ska efterfrågas i samma utsträckning om rut-avdraget skulle tas bort.

Frågan om vad som händer med restaurangföretagen om Löfven hamnar vid rodret efter valet är lite klarare. Med största sannolikhet kommer krogmomsen att höjas, liksom arbetsgivaravgifterna. Något som oroar många restaurangägare.

Förra veckan var biståndsminister Hillevi Engström (M) i Sundsvall och hade ett möte med några restaurangägare för att diskutera konsekvenserna för dem om Alliansen förlorar makten. De berättade då att deras farhågor gör att de redan i dag avstår från nysatsningar eftersom de är rädda för att det kommer att slå tillbaka på dem efter valet. Det sades till och med att incitamenten att driva restaurang helt försvinner om momsen och arbetsgivaravgifterna höjs.

Sundsvalls restaurangnäring har blommat upp på senare år. Som en del i besöksnäringen är det den enda bransch som visar en tydlig uppåtkurva. Restaurangbranschen ger jobb åt många ungdomar som annars är hårt drabbade av arbetslösheten. Dessutom är en levande restaurangnäring av stor vikt för livskvaliteten i en stad som Sundsvall. Dels spelar den såklart roll för besökare, både turister och konferensdeltagare, men den spelar också roll för människorna som bor här. En levande stadskärna med ett rikt utbud av restauranger och nöjen är en viktig del i pusslet människor lägger då de väljer var de vill bo.

Därför är det viktigt att ta restaurangägarnas oro på allvar. De är företagare som redan i dag har små vinstmarginaler. Med en socialdemokratisk regering kommer de att bli än mindre och man kan ställa sig frågan varför ett arbetarparti vill straffa dem som kanske arbetar hårdast och redan i dag är hårt beskattade.

Mer läsning

Annons