Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb och elegant lösning

/

Annons

För bara några dagar sen fick Sundsvalls kommun efter en lyssnaromröstning, ett pris av det mindre smickrande slaget av programmet Tankesmedjan i P3 i Sveriges Radio.

Fast titeln Sveriges sämsta vinterkommun handlar inte om bristen på snö, eller på att chansen att utöva vintersport skulle vara dålig. Vi vet alla att där har vi det bra förspänt – om man bortser från årets snötillgång då.

Nej, det handlade om behandlingen av tiggarna i staden. Det tidigare borgerliga styret i stan har inte gjort någonting, och ett uttalande från en socialsekreterare som visade total brist på empati gjorde lyssnarnas val lätt.

Förvisso är det något nytt som har hänt. Helt plötsligt är staden – för att inte säga landet – fullt av romska tiggare. De flesta av oss ser med vanmakt på fenomenet. Få tycker att det ska förekomma i vårt land, som vi alltid har sett som ett välfärdsland, och som vi vill ska förbli ett välfärdsland.

En del stödjer då nyfascisternas lösning. SD förespråkar förbud mot tiggeri, trots att den tanken i verkligheten riktar sig mot tiggarna och inte mot tiggeriet.

Lyckligtvis har vi nu ett nytt styre i stan. De röd-röd-gröna har tagit saken på allvar. Problemet blir därtill mycket tydligare när kylan kommer, och nu kommer ett härbärge att finnas på plats före jul i samverkan mellan kommunen, kyrkan och frivilligorganisationer. Kommunen beräknar att cirka 30 platser kommer att behövas.

Självklart ska härbärget vara öppet för alla hemlösa. Att sätta gränser efter etniskt ursprung vore både oetiskt och ett sätt att göda främlingsfientliga stämningar.

En risk är förstås att det leder till att fler tiggare kommer hit. Men vad ska vi annars göra? Vi måste visa att vår stad faktiskt rymmer ett mått av anständighet. Ingen – inte heller besökare i staden – ska behöva sitta ute i vinterkylan.

När det är sagt måste vi samtidigt ligga på regeringen så att man kan få till lösningar på EU-nivå. Genom att hjälpa andra försvarar vi vårt välfärdssamhälle så att det inte faller samman. Solidaritet kallas det – eller ömsesidig nytta.

Mer läsning

Annons