Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snacka mindre

Annons
Att något måste göras med lärarutbildningen är för de allra flesta uppenbart, och nu har debatten på allvar tagit fart. I lördags gick utbildningsminister Leif Pagrotsky ut och kritiserade kvaliteten på utbildningen. I går gjorde folkpartiet slag i saken och lade fram några förslag rörande lärarutbildningen på Dagens Nyheters debattsida. Och i dag kommer även Högskoleverket att lägga fram sin syn på saken.
Självklart är det av yttersta vikt att kvaliteten på våra lärare är den allra högsta. Det är dessa människor som skall utbilda och lära våra barn och ungdomar alla de kunskaper som de så väl behöver om Sverige skall kunna bli en framstående kunskapsnation. Leif Pagrotsky är själv inte nöjd med den nyorganisering av lärarutbildningen som den socialdemokratiska regeringen genomförde så sent som 2001. Utbildningsministern menar att det måste till nya direktiv uppifrån om vad en lärare skall kunnas efter en slutförd lärarutbildning. Men det är som vanligt från regeringens håll mer snack än verkstad.
Därför är folkpartiets mer konkreta förslag bra. De föreslår att lärarhögskolorna läggs ner och i stället låta universiteten och högskolorna ta över utbildningen. På de tekniska högskolorna finns den bästa naturvetenskapliga kompetensen, och på handelshögskolorna finns den bästa ekonomutbildningen. Då är det också rimligt att lärare i naturvetenskap respektive ekonomi är utbildade på just dessa lärosäten. Detta för att lärarna skall få dels breda ämneskunskaper, dels kännedom om det senaste på forskningsfronten. Denna ordning skulle förhoppningsvis resultera i både höjd ämneskompetens och högre status för läraryrket då lärarna har samma utbildning som ingenjörer och ekonomer.
Vidare skulle detta också kunna underlätta för akademiker att slå sig in på lärarbanan, och för lärare att under några år kunna arbeta i andra sektorer och på så sätt bredda sina kunskaper och vidga sina vyer. Ur det perspektivet är det synd att folkpartiet föreslår att kommunerna endast skall få anställa behöriga lärare. Det är viktigt att kunna utnyttja den kompetens som finns i samhället även om inte alla har läst en grundkurs i pedagogik. Självklart är det i de lägsta klasserna viktigt att lärarna har djupgående kunskaper i hur man lär ut till små barn, medan det på gymnasieskolan kan antas vara viktigare med djupa ämneskunskaper. Det senare är något som många icke-behöriga lärare har i precis lika hög grad som de behöriga lärarna.


"Mer snack än verkstad

Mer läsning

Annons