Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socker konserverar EU-problem

/
  • En vardaglig vara som socker är ett utmärkt exempel på att EU:s jordbrukspolitik måste reformeras.

Annons
Det borde vara en självklarhet, att rika industrialiserade länder inte ska hålla ineffektiva jordbruk under armarna. Enligt Lissabonprocessen ska EU ha siktet inställt på att inom kort vara den mest konkurrenskraftiga ekonomin. Då duger det inte att fortsätta gödsla miljarder över produktion som inte har framtiden för sig. Det kostar Europas konsumenter enorma summor och slår samtidigt undan benen för näringar i många utvecklingsländer eftersom de inte tillåts konkurrera på rättvisa villkor. I stället för resursslukande stöd som konserverar problem borde EU satsa på hjälp till omställning och utveckling som kommer alla till godo.
Tyvärr är det lättare att säga att jordbrukspolitiken ska reformeras än att göra det i praktiken. Det visade inte minst det havererade EU-toppmötet här om veckan. Decennier av bidrag, tullar och exportsubventioner har gjort att ett skadligt bidragstänkande slagit rot. Om virrvarret av stöd rycks upp kommer alltid några grupper att uppleva det som orättvisor och hårda slag riktade mot dem. Risken finns också att de som borde gynnas av reformer, på kort sikt drabbas av ändrade villkor på grund av komplicerade stödkonstruktioner.
Förslag om att reformera stödet till sockerproducenterna illustrerar problemet. Nyligen presenterade EU-kommissionen ett förslag som jordbruksministrarna ska börja behandla i sommar. Här hemma i Sverige är dels betodlarnas centralförening, dels Lutherhjälpen och andra utvecklingsorganisationer kritiska till förslaget till sockerreform. Betodlarna ser en risk i att de sänkta garantipriserna som kommissionen vill, se slår ut betodlingen i Sverige och kräver olika former av kompensation. Lutherhjälpen oroar sig å sin sida för att prissänkningarna ska få till följd att utvecklingsländer drabbas hårt eftersom de hittills har kunnat sälja socker till EU till samma höga priser.
Det är därför viktigt att inte tappa perspektivet. Det är regleringarna som skapar problem. Ju förr de försvinner desto bättre. Kompensera gärna utvecklingsländer och producenter som har levt på dem, men sörj inte att de försvinner. Här om året uppskattade EU-kommissionen att de ekonomiska vinsterna av en halvering av alla handelshinder i världen årligen skulle motsvara en ny ekonomi av Sydkoreas storlek. Mot en sådan potentiell utveckling krymper kritiken av kommissionens sockerförslag ner till hanterbara proportioner.

\"Det är regleringarna som skapar problem

Mer läsning

Annons