Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som djur på zoo

Annons
Japanska turister får ibland något förundrat i blicken vid åsynen av Den Livs Levande Svenska Pappan, som drar barnvagn, smetar med glass och pratar med mild röst eller kollar blöjan. På sommaren kryllar det av pappalediga på gator och torg trots att det inte är fotbolls-VM förrän nästa år. Som synupplevelse är de pappalediga egentligen mer exotiska än älgarna, som i åratal fått europeiska grannar att på semestern vallfärda hit i hopp om en glimt av skogens mytomspunna konung. Förhoppningsvis är turisterna lyckligt omedvetna om att hela samhället engagerats i en debatt just om huruvida män liksom älgar är djur. De ansvarstagande fädernas barnvagnslunk genom stan är en jämställdhetsmarsch som har något historiskt över sig. Pappaledighet har i alla andra tider och på de flesta andra platser inte ens existerat som en tanke. I Sverige 2005 har det blivit en del av gatubilden och samhällsbygget som ger oss anledning att känna viss stolthet.

Men säg det framsteg som man får glädjas åt utan förbehåll. Medan en av kandidaterna till titeln Årets Pappa 2005 med van hand tröstade sitt ena barn med en napp, lade en tidigare jämställdhetsminister och numera svensk ambassadör på andra sidan jordklotet fram en hemmagjord analys av sambandet mellan jämställdhet och våld mot kvinnor. Världen fick veta att svenska män slår kvinnor för att visa att de fortfarande bestämmer över dem, att våldet i hemmet är en reaktion på jämställdheten i samhället utanför. Det är bara att vänta på nuvarande jämställdhetsminister Jens Orbacks uppföljning av analysen. Det i jämställdhetens namn nya förbudet mot olika priser för kvinnor och män hos frisörer och taxibolag borde enligt den Winbergska logiken riskera att innebära en markant ökning av våldet.

Samtidigt som Årets Pappa 2005 snöt sig själv, svarade på sitt andra barns omöjliga frågor om världen och tog ett fastare grepp om matkassen för att kunna få hela ekipaget ut ur bussen, röstade Kristdemokraterna bestämt ner sitt kvinnoförbund som i strid med partilinjen ville ha kvar pappamånaderna. När jämställdheten nått så långt som den faktiskt gjort i Sverige bör detta erkännas. Det finns en anledning till varför de utländska turisterna ser lika förundrade ut när de ser Den Svenska Pappan som när de får syn på en älg. Det kanske borde vara självklart att pappor tar hand om sina barn, men det har historien visat att det inte är.

Men när jämställdheten stärks, ökar också medvetenheten om vad som fattas och brister. Då finns grogrund för galenskap och överdrifter, felbedömningar och skensamband och det som uppnåtts riskerar att gå förlorat. Dagen närmar sig när både älgar och pappor kommer att demonstrera. För att de har fått nog av att betraktas som djur på zoo.

Mer läsning

Annons