Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som en raspig LP-skiva

Annons
En modern cd-skiva kan spelas i princip hur många gånger som helst med perfekt ljudåtergivning. Jag hade faktisk glömt hur det lät, men det slog mig när jag häromdagen införskaffat en begagnad analog skivspelare på Erikshjälpen i Timrå. Det raspade och skrapade bekant. Pickupens nål hakade upp sig och naturligtvis skedde det mitt i Johnny Cashs "Folsom prison".

Inga jämförelser med Cash i övrigt, men statsminister Göran Persson hakade också upp sig under gårdagens partiledardebatt. Detta när han som så många gånger förr skulle beskriva Sveriges välstånd och vår ljusnande framtid. Om vi bara väntar lite till så skall regeringen preeeessa tillbaka arbetslösheten. De långtidssjuka skall rehabiliteras, skolans problem lösas, vårdköerna försvinna. Göran Persson talar med trovärdig emfas, hans djupa välmodulerade stämma förstärker budskapet. Det blir nästan så att vi kan ta på och rent av tro på det. Om nu inte visionen var lika sliten som vinylen i min skivsamling.
Statsministerns upprepade lovsång om framtiden blir både komisk och dyster. Om vi stannar i musikens värld för den tankarna till en strof av arbetarsångaren Joe Hill: "... you'll get pie in the sky when you die."
"Du får bröd ovanför när du dör." Häri ligger essensen i det politiska budskapet. Allt skall bli bättre och detta skall ske alldeles strax, det ljusnar framöver. Lika uttjatat är budskapet om hur hemskt det skall bli om Allians för Sverige vinner valet nästa år. De sjuka och arbetslösa oklart varför får då betala kalaset ...
... ja ni vet. De gamla spåren är väl uppkörda.

Moderaterna förföljer de moderna samhällsproblemen och socialdemokraterna förföljer moderaterna, konstaterade Fredrik Reinfeldt syrligt i debatten.
Detta är en välfunnen formulering. Regeringen och partierna i vänsterkartellen ägna mycket kraft på att ansätta oppositionen. Möjligen är det effektivt, kanske räcker det till en rödgrön valseger. Men det gagnar inte Sverige! Att vänsterkartellens politik har misslyckats är otvivelaktigt. Elva år med makten har inte ändrat på det faktum att fler än en miljon människor kunde inte gå till ett vanligt jobb under veckan som gick.

Att allt för få människor har ett avlönat arbete minskar produktionen och efterfrågan mitt i högkonjunkturen. Statens och landstingskommunernas skatteinkomster blir därmed lägre. Därmed också möjligheten att tillföra det allmänna mer pengar. Så svårt och så enkelt är det grundläggande problemet. Detta blir en enorm utmaning om den borgerliga alliansen får kontraktet av väljarna nästa år. Likaså om dagens majoritet får förnyat förtroende. Problemen med den utgången är dock flera. Tydligast är kanske att man efter 11 år vid makten inte lyckats åstadkomma mer. Risken är att den politiken eller brist på politik fortsätter i samma djupt slitna fåror.

Mer läsning

Annons