Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som man ropar man svar

Annons
Det är svårt att fatta att nästan 250 arrangemang får rum i en liten stad som Visby. Politikerveckan i Almedalen är ju bara en vecka hur kan det finnas lokaler till alla dessa presentationer, paneler och diskussioner? Men uppenbarligen så har alla fått plats, för i programmet finns massor allt från de traditionella talen till debattboxning i hamnen ledd av Dogge Doggelito i regi av Riksteatern.
Många arrangörer verkar dock ha drabbats av en kollektiv ruelse för att just deras seminarium inte ska bli välbesökt och har tagit till samma knep nämligen att ställa en \"väl\" formulerad fråga som journalisterna och allmänheten på plats i Visby kan tänkas vilja ha svar på. Men ärligt talat, vem har undrat om vi verkligen har råd med människor? Man får hoppas att Hyresgästföreningen inte förväntade sig ett nej från panelen i måndags.
Apoteksbolaget ställer i dag frågan om de klarar ökad konkurrens. I bästa fall har de väl inget val. Och Motormännens riksförbund och Bil Sweden kommer att diskutera under rubriken \"Har Sverige råd med dagens höga bensinskatter?\". Hade det seminariet anordnas av Naturskyddsföreningen eller miljöpartiet hade förstås svaret varit ja, men nu får man anta att avsändaren verkar för sänkta bensinskatter.
Det känns som om seminariemakarna har fått gemensam hjärnblödning och haft en arbetshypotes som sedan fått bli namnet på seminariet. Kanske tänkte Svensk biblioteksförening så här när de planerade sitt seminarium: visst vore det schysst om vi kunde visa att bemannade skolbibliotek är en god investering och inte bara en utgift för kommunerna? Sen blev titeln på seminariet \"Bemannade skolbibliotek - investering eller utgift?\". Spännande värre. Det är ju inte direkt så att man måste gå på seminarierna för att veta var de landar.
Politikerveckan växer varje år. Självklart är kombinationen av Sommargotland och arbete i trevlig miljö lockande för såväl politiska tyckare, lobbyister och oss journalister. Och mest lockande verkar vara gratis mat varje dag bjuder Svenskt näringsliv på grillbuffé som är öppen för alla. Även om få traditionella turister hittar in till Wisby hotells bakgård så kan man få mat gratis en vecka i det annars ganska dyra Visby om man bara kollar in programmet för Almedalsveckan.
Men veckan handlar om mer än retoriska frågor med uppenbara svar och gratis mat. Det handlar om att vem som helst kan träffa makthavare, gå på seminarier, ställa frågor och lyssna på framför allt partiledare i själva Almedalen varje kväll. Veckan välkomnar trots sitt rykte allmänheten. Med moderaterna som undantag - deras ekonomiska seminarium kostar 150 spänn för icke-media. Ett spännande ekonomiskt incitament för att lyssna till moderata ekonomer kan man tycka. Men då får man veta hur moderaterna vill få fler i arbete.

Mer läsning

Annons