Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sorgligt för Västernorrland

/

Annons
I går meddelade det finländska finpappersföretaget M-real att 200 jobb försvinner vid bruken i Wifsta och Husum. Jobben försvinner som en följd av M-reals effektiviseringsprogram för att öka produktiviteten och lönsamheten vid sina bruk. Detta är ett dråpslag för den redan hårt drabbade västernorrländska arbetsmarknaden. Redan innan det här bakslaget blev känt har det varit uppenbart för oss alla att vad som behövs är fler nya jobb, inte färre.
Samtidigt kommer uppgifterna knappast som någon överraskning. Det är inte inom den tunga industrin som vi kan räkna med att jobben kommer att finnas i framtiden. Vår basindustri konkurrerar redan nu med länder där kostnaderna för arbetskraft är vida lägre än de är i Västeuropa. Utöver detta så är energipriset högt bland annat på grund av ett ständigt stigande världsmarknadspris på olja, nu över 60 dollar per fat. Energipriset är mycket viktigt för energikrävande industrier som SCA eller Kubal. Inte heller lär energipriset sjunka vid en fortsatt avveckling av effektiva och säkra kärnkraftverk till förmån för - ja, vad det nu är tänkt att vi skall ersätta kärnkraften med? Samma människor som motsätter sig kärnkraft, motsätter sig också utbyggnaden av vattenkraft då detta skulle påverka älvarna negativt. De är också som vi alla är emot att importera smutsig brunkolsenergi från kraftverk i Tyskland eller Östeuropa. Så frågan blir: var skall energin komma ifrån?
Det är heller inte rimligt att tro att fler jobb skapas i den basindustri som så länge varit ryggraden i det svenska välståndet. Det är i små och medelstora företag i tjänstesektorn som det finns utrymme för en potentiell jobbtillväxt. På detta tema skrev den före detta socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt ett inlägg på DN:s debattsida i går. Där presenterar han sin syn på hur vi skall få till stånd fler jobb. Han menar bland annat att de löneskatter (arbetsgivaravgifter och sociala avgifter) som företagare betalar för varje anställd måste sänkas för att uppmuntra företagare att anställa mer personal. Feldt tycker också att den statliga inkomstskatten måste sänkas, till exempel till den nivå som föreslogs i den stora skattereformen i början av 90-talet.
Vi förstår att den socialdemokratiska regeringen inte vill lyssna på den borgerliga oppositionens och pressens förslag, men kanske kan de lyssna när förslagen kommer från en person i \"rörelsen\"?

\" nya jobb, inte färre

Mer läsning

Annons