Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spel för gallerierna

Annons
Miljöpartiet valde att inte dyka upp då förhandlingarna om vårbudgeten skulle inledas mellan s och samarbetspartierna i tisdags. Mp hävdar att regeringen inte uppfyllt ett antal tidigare överenskommelser, bland annat om djurskydd och alternativa bränslen på bensinmackar. Innan dessa överenskommelser är genomförda menar miljöpartiets språkrör Peter Eriksson att man inte tänker sätta sig ner och förhandla om den nya budgeten.

Lösa skrämskott eller ett försök att skapa uppmärksamhet? I vilket fall kommer miljöpartiet naturligtvis inte att fälla den vårbudget som läggs fram för riksdagen den 14 april, därtill är man allt för fast i vänsterburen. Då återstår två alternativ. Att skippa förhandlingarna och lägga ner sina röster, något som inte resulterar i politiskt inflytande. Eller att bita i det sura äpplet och sätta sig vid förhandlingsbordet för att göra det bästa av situationen.

Just detta, att Sverige regeras av en minoritetsregering med två stödben som aldrig räds utgifter, är det stora problemet för nationen. Konjunkturinstitutet (KI) presenterade i går en rapport som visar att de offentliga finanserna inte är i närheten av målet om två procents överskott, något som enligt KI innebär att det behövs skattehöjningar eller besparingar på cirka tio miljarder kronor för att hålla de offentliga finanserna i gott skick.

Även om den öppna arbetslösheten väntas sjunka en aning i år kvarstår problemet med de höga sjuktalen och det ökade antalet förtidspensionerade. Den så kallade sysselsättningsgraden når bara till 77 procent. Det betyder att var femte svensk i arbetsför ålder lever på bidrag och under toppen på en ekonomisk högkonjunktur. KI menar att enda boten mot detta är ett \"ökat arbetskraftsutbud\" översatt till vanlig svenska: fler mindre och medelstora svenska företag som ger jobb och välstånd.
Skattehöjningar skapar inga nya arbeten, hur då ekvationen skall gå ihop med en regering som inför 2006 lanserat höjda skatter som ett vallöfte, är och lär förbli en gåta. I den stora konkursen är detta ett större problem än att Sveriges så kallade gröna parti ägnar sig åt ett meningslöst spel för gallerierna.

Mer läsning

Annons