Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spiken i kistan

Annons
Det hedrar kommunalrådet Ewa Back i Sundsvall att hon tar avstånd från Perssons och Nuders ambitioner att höja skatten. Back är ett av tjugo kommunalråd (s) som Aftonbladet har frågat om de vill höja kommunalskatten samt om de anser att verksamheten kan effektiviseras utan att skatten höjs. Ewa Back menar att 70 miljoner kan sparas på kommunens verksamhet under nästa år och att skatten inte behöver höjas. Gott så, Backs förtroendekapital är sedan tidigare svårt naggat i kanten, bland annat efter turerna kring scenhuset. Hon inser säkert att en skattehöjning skulle vara spiken i kistan för den mer än 30-åriga s-dominansen i Sundsvall.
Men det finns också andra saker som oroar. I går kunde vi läsa arbetslöshetsstatistiken för länet. 4,8 procent (4,6 i Sundsvalls kommun) av befolkningen i arbetsför ålder är öppet arbetslösa. Räknar man in dem som befinner sig i arbetsmarknadsåtgärder får vi siffran 8,4 procent. Lägg till detta ett otal sjukskrivna och förtidspensionerade så får vi ett än större antal personer utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Detta kostar gigantiska belopp och det är av yttersta vikt för såväl kommun som landsting att vi får fler människor i arbete och på så sätt breddar skattebasen.
LO-ledaren Wanja Lundby-Wedin lade på Dagens Nyheters debattsida ut texten om hur LO ser på utvecklingen för landet i stort, och vad de vill göra för att få fler människor i arbete. En viss kritik av regeringens finans- och arbetsmarknadspolitik framfördes också. Men det första som slår läsaren är bristen på nytänkande och på konkreta förslag. Mer pengar till arbetsmarknadsutbildning är ett av förslagen. Men vad hjälper detta när det är bristen på jobb, inte bristen på utbildad arbetskraft som är det största problemet i de flesta branscher?
Wanja Lundby-Wedin anser också att reglerna om budgettak för staten ska ändras. Detta för att vi ska kunna spendera oss ur lågkonjunkturer. Detta är en ekonomisk politik som prövats många gånger utan framgång. Det är ytterst svårt för en regering att gasa respektive bromsa i rätt tid. Följderna av ett tryck på endera pedal får fördröjd verkan, och vi riskerar att överhetta en högkonjunktur eller att bromsa oss ännu djupare ner i tider av recession.

Mer läsning

Annons