Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Split i det rödgröna laget

Annons
Vad har regeringen och stödpartierna egentligen kommit överens om? Frågan är berättigad då vänsterkartellen nu inte kan ens enas om vad man beslutat i till exempel budgetförhandlingarna. Miljöpartiets Lars Ångström hävdade igår (enligt Ekot) att stödpartierna i och fått veto i försvarsfrågorna. Regeringen förnekar att så skulle vara fallet. Åsikterna går också i sär om vad som gäller sedan mp och v vikt ned sig i frågan om en generell flyktingamnesti.I lördags sade Peter Eriksson (mp) att man kommit överens om en koalitionsregering med s efter valet, något som omedelbart motsades av Göran Persson.
Nyligen liknades vänsterkartellens förhandlingar vid en dokusåpa. Det intrycket förstärks nu. Hemliga pakter ingås och bakom lyckta dörrar schackras och köpslås det emellanåt sticker man kniven i ryggen på motparten. Det tisslas och tasslas i den politiska djungeln samtidigt som alla håller god min och kramar om varandra i det offentliga örådet som avslutar varje avsnitt. Den politiska dramaturgin förmår inte dölja osämjan i vänsterkartellens rödgröna lag.
Är det inte dags att regeringsunderlaget lägger samtliga kort på bordet? Visserligen har \"Robinsson\" Jan-Emanuel tagit plats i riksdagen och nog förbereder sig Göran Persson för att bli \"storbonde\" på riktigt men det betyder inte ett land kan styras som om det vore en produkt av Strix telvision AB. Det är tvärtom viktigt att det är tydligt vilka överenskommelser som finns mellan regeringen och dess stödpartier. Det är ohållbart att fortsätta som i dag där ingen kan kontrollera vem eller vilka som far med osanning, alternativt gör orimliga tolkningar av vad som sagts eller överenskommits. Nu uppstår frågor om regeringen lovat stödpartierna saker som man inte vill stå för offentligt eller om stödpartierna gått med på uppgörelser som de i efterhand vill springa ifrån.
Har regeringen gett löfte om vetorätt till stödpartierna i försvarsfrågorna så är det särskilt olyckligt. Vi har länge haft en tradition av att försvaret behandlas långsiktigt av en bred blocköverskridande majoritet i riksdagen. Att i stället gå mot något slags system där två av riksdagens minsta partier kan ha avgörande inflytande på ett försvarsbeslut är ren och skär galenskap.
Det enda positiva med denna dokusåpa är att åskådarna bestämmer i sista avsnittet och kan rösta bort det rödgröna laget nästa år.

\" Det tisslas och tasslas i den politiska djungeln

Mer läsning

Annons