Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spöket från Sölvesborg

/

Trots att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inte befann sig på partiets kommun- och landstingsdagar i Västerås i helgen var hans närvaro kännbar. Den var nästan än mer påtaglig än om den sjukskrivne partiledaren hade varit där i egen hög person.

Annons

Det viftades med Heja Jimmie-affischer till den sjukskrivne Åkessons ära i början av konferensen, och ett av de stora samtalsämnena var huruvida han vars namn har blivit synonymt med Sverigedemokraterna kommer att återvända i tid till extravalet den 22 mars.

När Björn Söder, andre vice talman i riksdagen, höll sitt inledningsanförande underströk han att många röstade på partiet på grund av Jimmie Åkesson, men att det inte går att räkna med att han kommer att delta i valrörelsen 2015.

Den tillförordnade partiledaren Mattias Karlssons, som höll ett emotsett tal på lördagseftermiddagen, talade närmast ömsint om Åkesson. Den motvillige ställföreträdaren sade att ingen skulle bli gladare än han när Jimmie kommer tillbaka. Men att de måste skydda Åkesson från vidare press, och ta fajten i hans ställe.

Även om Åkessons frånvaro dämpade den uppsluppna stämningen var det ändå en segerviss trupp sverigedemokrater som samlades i Västerås. Och det har de all anledning att vara.  

När Jimmie Åkessons sjukskrivning tillkännagavs tidigare under hösten menade en del politiska kommentatorer att detta skulle innebära att SD gick i träda. Inga större beslut skulle tas så länge han inte deltog i riksdagsarbetet. Och utan Åkessons fasta hand skulle partiet riskera att slitas sönder av interna stridigheter. De kunde inte ha haft mer fel.  

Till andras förtret har Sverigedemokraterna visat att de klarar sig rätt bra utan Jimmie Åkesson. De har åstadkommit förändring på riktigt, som var partiets slogan under höstens valrörelse. Eller de har lyckats få till stånd den förändring de kan med tanke på att inga andra partier vill ta i dem med tång; politiskt kaos då de fällde regeringen Löfvens budget.

Dessutom fick SD sin högsta förtroendesiffra någonsin i en opinionsundersökning på lördagen, 17,7 procent i en mätning utförd av Yougov. Något som väckte jubel och applåder hos partiets företrädare på konferensen i Västerås.

Även om Jimmie Åkessons ande vilade över mötet har SD visat att deras framgångar inte längre enbart hänger på hans person. Partiet är här för att stanna, med eller utan honom. De som hade hoppats på att väljarna skulle överge partiet i samband med Åkessons frånvaro har all anledning att oroa sig för att SD får ökat, inte minskat, inflytande när det nalkas nyval i mars.

Mer läsning

Annons