Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stå för politiken – räds inte nyvalet

/

Annons

Ingen statsrådspost kan vara så åtråvärd att jag vore beredd att dagtinga med min övertygelse”. Så sa Thorbjörn Fälldin (C) inför valet 1976. Han lovade därmed att inte sätta sig i en regering som satsade på kärnkraft. Nu gjorde han det ändå. Men uttalandet i sig var det inget fel på.

Regeringsmakten har ett väldigt stort värde i politiken. En hel del av den konkreta politiken styrs på ett annat sätt än via riksdagen.

Men den som söker regeringsmakten för att kunna påverka, måste se till att den politik man för ligger i samklang med det man vill och det man lovat. Man ska inte dagtinga med sin politik och med sin övertygelse.

Det är inte samma sak som att man inte ska kompromissa. Tvärtom så tror jag att Socialdemokraten Stefan Löfvens främsta tillgång just nu, är att han ända sen sitt tillträde som partiledare talat om vikten av block­överskridande samarbete.

Det betyder i sig inte att Löfven är någon politikens Einstein. Det var inte svårt att förutse ett valresultat som det vi fick i september. Men till skillnad från de borgerligas ledare så valde han att förbereda sig för en situation där SD blir tungan på vågen i de flesta frågor så länge blockpolitiken består.

När regeringskrisen nu är nära bör det stå klart att alternativet att de rödgröna ska regera vidare på en borgerlig budget är uteslutet.

En förlust i budgetomröstningen för regeringen kanske inte behöver innebära en omedelbar avgång, man sen man sonderat läget om i vilken mån det finns möjligheter till förhandlingar och kompromisser över blockgränsen, så bör det gå snabbt att fastställa om det finns något alternativ till nyvalet.

Det är skillnad på att kompromissa utifrån valresultatet och på att styra med en politik man inte kan stå för inför väljarna.

Just nu pågår de vanliga försöken från borgerligheten att dumma ner den som leder sossarna. I söndagens DN försökte liberalen Peter Wolodarski peka ut Löfvens alla ”misstag”. Som om alla Lövfens försök till blocköverskridande diskussioner faller tillbaka på honom. Jag misstänker tvärtom att väljarna i gemen uppskattar Löfvens hållning.

Den som drivit fram nyval och som upprätthåller konfrontationen så långt att man som Folkpartiet – trots att blockpolitiken just nu bara gynnar SD – röstar emot egna förslag, som slopandet av vårdnadsbidraget, riskerar att få mittenväljarna emot sig.

Att de borgerliga lämnar pensionsgruppen är ett annat exempel som faller tillbaka på dem som väljer konfrontation. Så sent som i somras ville de borgerliga ha med MP. Nu duger det inte. Jag ser med tillförsikt fram mot ett nyval, om det är där vi till sist hamnar.

Mer läsning

Annons