Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ Moderaterna åt sidan

Annons

Moderaterna i länet har ett eget sätt att kampanja, och då tänker jag inte på upphovsrättsintrånget med låten We are family. De kör personval med en alldeles egen touch – helt frikopplad från verkligheten.

Socialnämndens nytillträdde ordförande i Sundsvall, Mats-Johan Adner (M) annonserar: Investera för minskad klimatpåverkan, ett förslag som saknar varje koppling både till hans fögderi och till moderat politik.

Kommunpolitikern Elisabeth Gisslin Burman (M) skriver: Maten ska tillagas på skolorna. Som om hon eller hennes parti har de miljoner som krävs för det? Personvalsreklamen får karaktär av bondfångeri.

I går kom ett än märkligare exempel. Vid en debatt i Kramfors påstod riksdagsledamoten Eva Lohman (M), från Sundsvall, att hennes parti under nästa mandatperiod tänker jämna ut skatteskillnaderna så att pensionärer ska betala samma skatt som löntagarna och inte högre, som det är nu, efter alla år med Reinfeldt.

Detta berättas i ett pressmeddelande från sossarna. Men de skulle knappast skriva det om Lohman inte uttalat detta, som saknar förankring i verkligheten.

I ett annat pressmeddelande från sossarna i länet diskuteras politik, också nu med koppling till en moderat kampanj, men nu är innehållet problemet.

I en digital kampanj utlovar Moderaterna: ”valfrihet inom specialistvård.” I en debatt på försommaren lär även företrädare för andra borgerliga partier ha stött den tanken.

Det handlar alltså om den vård som i dag utförs på länets tre sjukhus.

Frågan är vad detta betyder? Vill man verkligen privatisera något sjukhus, eller vill man fördyra genom att ta ansvar för ytterligare kliniker? Vad händer då med den nya sammanhållna sjukhusförvaltning som man nu är överens om över blockgränsen?

Ärligt talat: den som behöver vård på sjukhus är, vare sig man är ung eller gammal fullständigt utlämnad åt vårdgivaren.

Det är illa nog att vara sjuk. Att man dessutom ska behöva fundera över om man får den bästa möjliga vård är för mycket.

Stödet för privatiseringarna i skolan faller snabbt. Stödet för riskkapitalister som ägare till skolor är närmast obefintligt. Enligt en undersökning av Lärarnas Riksförbund som presenteras i gårdagens DN, stöder bara nio procent av dagens väljarkår dagens system, där man fritt kan ta ut vinster ur skolan.

Läget i vården är nog inte speciellt mycket annorlunda. Men Moderaterna i länet ser inte problemet.

Förhoppningsvis slipper vi högerstyret i landstinget efter valet. Men behovet av blocköverskridande lösningar kommer knappast att upphöra ändå, om man ska finna lösningar på grundproblemen. En bred lösning kräver att SD isoleras och att Moderaterna fråntas allt inflytande över landstingspolitiken. Jag har gott hopp om att det blir så.

Mer läsning

Annons