Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stan behöver handlingskraft

Annons

Bättre sent än aldrig brukar optimister säga. Hur som helst är det förstås välkommet att Sundsvalls Tidnings liberala ledarsida till sist insett att det blågröna styret i Sundsvall borde ha avgått när man för över två år sen förlorade budgetomröstningen.

Marcus Bohlins motivering är att Sundsvall då hade sluppit två bortkastade år. Jag instämmer fullt ut. Två kaotiska år har nu följts av två år av stillastående.

Han menar också att det faktum att de borgerliga styrt med en socialdemokratisk budget försvårar ansvarsutkrävandet. Det sistnämnda är ett mindre problem. De blågröna som valt att sitta kvar med en S-budget kan inte skylla ifrån sig på någon annan. Det är deras eget beslut.

Det är snarare så att de borgerliga alltför ofta valt att nonchalera fullmäktigebeslutet genom att inte följa den S-budget som antagits.

Jag menar att Bohlin därtill missar det allra allvarligaste med de blågrönas agerande, nämligen att man genom att inte släppa ifrån sig makten gett SD ett inflytande som inte motsvaras av valresultatet.

Det är oförsvarligt att man på det viset satt ett främlingsfientligt parti i cent­rum. Vi gör bara som man gör i riksdagen, försvarar sig Jörgen Berglund (M). Där har vi ett av svensk politiks stora problem. Regeringen Reinfeldts val att fortsätta regera med SD som vågmästare har gett dem ett inflytande de inte förtjänar.

När SD nu går fram så att kaos hotar i rikspolitiken, så syns det väldigt tydligt att en röst på SD är en röst på Reinfeldt. Också SD:s löfte om att stå för förändring är falskt.

Åter till ST, så instämmer jag också i att Sundsvall behöver en handlingskraftig majoritet. Jag hoppas att den ska kunna uppnås med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Chansen minskar förstås inte med tanke på att det så kallade Sundsvallspartiet som på intet sätt förtjänar att komma in i fullmäktige, rimligen bara kan locka borgerliga väljare.

Miljöpartiet har bränt sina skepp när de lurade väljarna genom att stödja högern, för att sedan till och med acceptera en vågmästarroll för SD. Förmodligen drar det nya partiet Grönt perspektiv en del av MP-rösterna lokalt. Säga vad man vill om Ingrid Möller, men hon stod också efter valet upp för det hon sagt före valet.

Men nu är förstås väljarna suveräna när rösterna fördelas. Deras dom är vad politikerna har att rätta sig efter. De politiker som likt Moderaterna ser blockpolitiken som viktigare än politisk handlingskraft och samling mot fascismen – måste ifrågasättas.

Centern i Sundsvall tycks i alla fall börja förstå. Folkpartisterna visar viss sjukdomsinsikt. Det vore förstås önskvärt att borgerliga väljare valde partier som ser blockpolitikens problem vid ett oklart valresultat.

Men den som både vill ha handlingskraft och antifascism gör säkrast i att rösta på Socialdemokraterna.

Mer läsning

Annons